OEP-döntésre várva

Eredményes kezelés érbetegeknek

Az érbetegségek egyik leghatékonyabb kezelési formája a szén-dioxid gázfürdő - derül ki a Magyarország egyetlen természetes szén-dioxid gázfürdőjében végzett vizsgálat szerint.

2008.02.18 19:29ma.hu

A felmérésbe bevont kétszáz, súlyos állapotú beteg több mint 90 százalékánál sikerült egészségjavulást elérni. Mátraderecske Önkormányzata bízik abban, a területén feltörő gyógygáz alkalmazását 2008-tól az OEP is felveszi a támogatott kezelések körébe, s ezzel többszázezer hazai érbeteg reménykedhet a gyógyulásban. Lezárult az a felméréssorozat, amely még 2006-ban kezdődött az önkormányzati beruházásból létesített mátraderecskei gázfürdőben. 

A kétszáz súlyos állapotú beteg bevonásával végzett vizsgálat bebizonyította, a falu területén feltörő szén-dioxoid gáz gyógyító alkalmazása az érbetegségek leghatékonyabb kezelési formája. A résztvevők több mint 90%-ának jelentős állapotjavulását eredményezték a kezelések. A vizsgálatok kimutatták, a szárazfürdő hatására csökkent a kórházi kezelések száma, a betegek 94 százaléka részben vagy teljesen megszabadult a súlyos érszűkület okozta kínzó fájdalmaktól. 

A kezeltek több mint 90 százaléka járástávolságának jelentős növekedését érte el, 54 százaléka az addig rendszeresen szedett gyógyszerek mennyiségét jelentősen csökkenteni tudta. A kedélyállapot javulásáról 90, a teljesítőképesség növekedéséről 76, a lábzsibbadás érzetének csökkenéséről 69 százalékuk nyilatkozott. A fürdő állapotjavító hatása viszonylag tartós. 

A betegek zöme fél-egy évig érezhetően és látványosan jobban van, és mellékhatásokról eddig egyetlen kezelésen részt vett személy sem számolt be – mondta el dr. Gyetvai Gyula, a mátraderecskei gyógycentrum igazgatója. Magyarországon jelenleg évente hétezer amputációt végeznek érrendszeri problémák következtében, mely érték százezer lakosra vetítve háromszorosa a nyugat-európai műtétek számának. Becslések szerint hazánkban 800 ezer artériás érbeteg él, ebből 400 ezer állapota súlyos. 

A természetes szén-dioxid gyógygáz (mofetta) nem csak az érszűkület kezelésében javallott, segítséget nyújthat az érelmeszesedésben, magas vérnyomásban szenvedőknek is – hangoztatta dr. Gyetvai Gyula. Magyarországon az eljárás még orvosi körökben sem kellően ismert, pedig a szélesebb körű használat számtalan kórházban töltött napot és sok költségesebb kezelést válthat ki, ami évente sokmilliós megtakarítást jelentene az egészségügy számára.

Az ausztriai mofetta − az üzleti biztosítók által támogatott kezelésnek, és az uniós biztosítók keresztfinanszírozásának köszönhetően – minden évben rekordlátogatottságot és bevételt könyvelhet el. Az erdélyi mofetta is igen népszerű a gyógyulni vágyó érbetegek körében, mivel a kezelést támogatja a román egészségügy. 

A mofetta hatásmechanizmusa 
A felszívódó gáz hatására a bőrerek lokálisan kitágulnak, a kapilláris keringés fokozódik, az áramlási sebesség nő. Ezeket a haemodinamikai változásokat kapillármikroszkópos vizsgálatok jól demonstrálják, de a perifériás érreakció a „fürdés” alatt az érintkező bőrfelületen szabad szemmel is látható. 

A keringésbe jutó széndioxidnak általános hatásai is vannak. A vénás- és nyirokvisszaáramlás fokozódik, a vérraktárak kiürülnek, különböző mérési eredmények alapján 250-1300 ml-rel több vér jut a keringésbe. A szív verő- és percvolumene körülbelül 30 százalékkal nő, a koronáriák kitágulnak, a pulzusszám gyérül, a vérnyomás 20-25 Hgmm-rel mérséklődik. Végeredményben a széndioxid hatására a keringés teljesítménye nő, a vérelosztás a perifériás cirkuláció szempontjából is kedvezőbbé válik. 

A mátraderecskei mofetta története
 Lakossági bejelentések 1992-ben jelezték a gázszivárgás növekedését, mely miatt földtani, kémiai, fizikai, radiológiai és gyógyászati vizsgálatokat végeztek a jelenség tulajdonságainak megismerésére, illetőleg a gyógyászatban történő hasznosítására. A Mátraderecske térségében felszínre érkező gáz nagy mennyiségű, erősen töredezett triász kori karsztvíztároló rétegekből származik.

A mélységi eocén vulkáni andeziten keresztül a gáz a felszín közelébe szivárog, ott a gázrekesztő fiatal üledék takarója alól 1000 méter mélységből átlagosan 400 l/óra intenzitással tör a felszínre. (Vulkáni utóműködésként gyakran jelentkezik gázkiömlés, aminek összetevői a bőrön át, valamint a légzéssel a véráramba bejutva gyógyító hatást fejtenek ki. 

A geológusok a jelenséget mofettának nevezik.) Vizsgálatok alapján az Egészségügyi Minisztérium Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatósága a természetes módon feláramló és gyógyászati célra foglalt széndioxid gázforrás gázát 1999-ben gyógygázzá, a létesítményt 2006-ban gyógygázfürdő intézménnyé minősítette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.