A pajzsmirigy-funkciót ellenőrizni kell

A praeeclampsia és a pajzsmirigy kapcsolata

Egy friss kutatás szerint azoknál a nőknél, akiknél terhességük alatt praeeclampsia fordul elő, gyakrabban alakul ki csökkent pajzsmirigyműködés.

2009.11.26 13:41medipress.hu

A praeeclampsia súlyos kórállapot, amely többek közt a vérnyomás akár életveszélyes megemelkedésével jár. Bár a pontos okait nem ismerjük, egyes kutatások szerint bizonyos fehérjék állhatnak a háttérben. Ezek mennyisége valamennyire rendesen is megemelkedik a terhesség utolsó két hónapjában, de praeeclampsiában egészen magas értékeket ér el.

Egy amerikai-norvég kutatócsoport összehasonlította praeeclampsián átesett és a terhesség során normál vérnyomást mutatott nők pajzsmirigy-működését, illetve azt vizsgálták, hogy a korábbi terhességben elszenvedett praeeclampsia hajlamosít-e a későbbiekben a pajzsmirigy-funkciók romlására.

A kutatás során egyrészt a pajzsmirigy-működést vizsgálták, és azt találták, hogy a praeeclampsián átesett nőknél az ún. thyroidea (pajzsmirigy) stimuláló hormon szintje kétszerese volt, mint az egészséges nőknél (ami csökkent pajzsmirigy-működésre utal), és ez szoros összefüggést mutatott a tirozin kináz nevű enzim szintjének megemelkedésével, amely kulcsszerepet játszik a praeeclampsia létrejöttében.

A kutatás másik részében azt figyelték meg, hogy azoknál a nőknél, akik az első terhességük során praeeclampsián estek át, gyakrabban mutatkozott a thyroidea stimuláló hormon emelkedett szintje még évekkel a terhesség után is, különösen akkor, ha két terhességnél is előfordult praeeclampsia. Ez arra figyelmeztet, hogy a praeeclampsián átesett nőket a későbbiekben nemcsak szív- és vesebetegségek tekintetében kell fokozottan veszélyeztetettnek tekinteni és szorosan gondozni, hanem a pajzsmirigy-funkcióikat is ellenőrizni kell időről időre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.