A zenetévék klipjei hatással vannak a tinikre

A videoklipek is befolyásolják a fiatalok önmagukról kialakított képét

Egy nemrég publikált tanulmány adatai szerint a fiatal lányok önképére igen nagy hatással vannak a zenetévéken látható videoklipek.

2008.02.18 09:33medipress.hu

A Tom Ter Bogt (Utrechti Királyi Egyetem) által vezetett vizsgálatok során 500 fiatalt kértek meg, hogy tekintsenek meg különböző videoklipeket. A részvevők felének erotikus tartalmú dance és hiphop videoklipeket mutattak, míg a másik fél tagjainak hasonló előadók tartalmilag semlegesebb klipjeit vetítették le. Azok a fiatalok, akik az erotikus tartalmú klipeket nézték, a későbbi beszélgetések során a kérdésekre adott válaszaik alapján meg voltak győződve róla, hogy szexi külső kell egy nőnek ahhoz, hogy sikeres legyen.

A videoklipek jellemzően a lányokra voltak nagyobb hatással. A szakemberek szerint ennek az lehet a magyarázata, hogy a lányokat általában jobban befolyásolja a környezetük (elsősorban édesanyjuk), mint a fiúkat. Ez utóbbiak zenei ízlését családjuk nem befolyásolja - kivéve a klasszikus zene szeretetét vagy útálatát. Ter Bogt szerint a zenei ízlés általában egy életen át stabil, és nem könnyen változik. "A zenei ízlésből általában lehet következtetni bizonyos személyiségjegyekre is" - nyilatkozta a szakember.

"A pop, hiphop és R&B kedvelők általában nyitottabbak, könnyebben ismerkednek. A rockzene rajongók inkább befelé fordulók, ám lazábbak is, és nyitottabbak az új dolgokra. A klasszikus zenét favorizálók pedig precízek, nyugodtak, ugyanakkor érzelmileg labilisabbak, mint a többi műfaj szerelmesei."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.