Nemcsak a modernkor betegsége...

3500 éves szívbeteg múmiák

Az Amerikai Kardiológus Társaság kutatói érelmeszesedés jeleit fedezték fel 3500 éves múmiák maradványain, ezért a szakértők szerint át kell gondolnunk a betegség modern civilizációs jellegéről alkotott elképzeléseinket.

2009.11.20 13:23medipress.hu

Bár az érelmeszesedéssel járó szív- és érrendszeri megbetegedéseket általában a modernkor betegségeinek tartják, a kutatók már több ezer éves egyiptomi múmiákon is felfedezték a szívrohamot és agyvérzést is okozó kór jeleit. Dr. Randall C. Thompson (Közép-Amerikai Szívkutató Intézet, Kansas) és kollegái összesen 20 egyiptomi múmiát vizsgáltak meg komputer tomográfos eljárással. A múmiák a Kr. e. 1981 - Kr. u. 364 közti időszakból származnak.

A vizsgálatok szerint valamennyien magas társadalmi pozíciót töltöttek be. A kutatók összesen 13 múmiánál találtak vizsgálatra alkalmas vérereket és szívszöveteket. Érelmeszesedésre utaló jeleket hat múmiánál találtak a szakértők. A legidősebb érelmeszesedésben szenvedő múmia valószínűleg Kr. e. 1530 és 1570 között hunyt el.

A kutatók szerint tehát téves elképzelés, hogy az érelmeszesedés civilizációs betegség lenne, hiszen már a 3000 évvel ezelőtt élt emberek között sem volt ritka.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.