Iskolát és óvodát zártak be Székesfehérváron is

Magas láz és köhögés: A baki óvodások mintáiban is kimutatták a H1N1 vírust

Két baki óvodásnál mutatták ki a H1N1 új típusú vírust - tájékoztatta Menyhárt Ildikó, az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézete zalaegerszegi kirendeltségvezetője hétfőn.

2009.11.16 13:13MTI

A baki óvodát közösségi járvány miatt múlt csütörtökön zárták be, mert folyamatosan nőtt a lázas megbetegedések száma. Három mintavétel történt, ezek közül két esetben mutatták ki a H1N1 vírust. Vizsiné Kalugyer Gyöngyi megbízott óvodavezető elmondta, hogy múlt csütörtökön 47 gyermekből 32 hiányzott. Közülük nem volt mindenki beteg, volt, akit elővigyázatosságból tartottak otthon.

Magas lázzal, csúnya köhögéssel öt gyermeket küldtek haza az óvodából. Czipóth Magdolna háziorvos arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a megbetegedett gyermekek szövődménymentesen gyógyultak, eddig senkit sem kellett kórházba szállítani. Az oltóanyagot a múlt héten kapták meg, így - mivel a gyermekek egy része akkor már beteg volt - nem kerülhetett sor az óvodások oltására.

Azokat a gyermekeket, akik nem estek át a fertőzésen, és egészségesek, szülői beleegyezéssel a jövő héten beoltják, a baki általános iskolások influenza elleni oltása már megtörtént. Az óvoda november 23-ig tart zárva, ez idő alatt a játékokat, ágyneműket, használati tárgyakat fertőtlenítik.

Újabb iskolát és egy óvodát zártak be Székesfehérváron

Rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el keddtől a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolában, valamint egy hétre bezárják a Püspökkertvárosi Óvodát - tájékoztatta a városi önkormányzat oktatásért is felelős alpolgármestere hétfőn az MTI-t. Csapó Csilla közlése szerint az elvégzett laboratóriumi vizsgálat során mindkét oktatási intézményben kimutatták a H1N1 vírust.

A Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola 1.050 tanulójának mintegy 18-20 százaléka hiányzott a múlt héten, pénteken. Hétfőre a gimnazistáknál valamelyest csökkent, az általános iskolásoknál viszont nőtt a hiányzók száma - mondta el az intézmény igazgatója, Sipos Imre. Hétfőn a tanulók mintegy ötöde hiányzott. Az igazgató tudomása szerint a H1N1 vírust két diáknál mutatta ki a laboratóriumi vizsgálat. A Püspökkertvárosi Óvodában a 67 gyermekből 24 hiányzott hétfőn. Kovács Lászlóné óvodavezető szerint feltehetően nem mindegyikük beteg, egy részüket valószínűleg óvatosságból tartották otthon a szülők.

Székesfehérváron hétfőtől szünetel a tanítás a Hétvezér Általános Iskolában, ahol az 515 tanuló 30 százaléka hiányzott pénteken. Az intézményből egy diák kórházba került, nála kimutatták a H1N1 vírust. Fejér megyében a hiányzók magas száma miatt elsőként Móron rendeltek el a múlt szerdán rendkívüli tanítási szünetet. A Perczel Mór Szakképző Iskolában a tanulók 25- 30 százalékánál és a tantestület egyharmadánál észleltek influenzaszerű megbetegedéseket. Laboratóriumi vizsgálatra ott öt betegnél került sor, s háromnál kimutatták a H1N1 vírus jelenlétét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.