Marhavérrel etetik őket

Nő a kereslet az orosz piócák iránt

Natalya Lepyoshkina mosolyogva eteti háromhetes "gyermekeit" meleg marhavérrel. Az etetés után vizes öblítés következik, majd elteszi őket üvegekbe.

2009.11.07 10:28medipress.hu

Boldogok, hogy teleették magukat” – mondja, ahogy a fiatal piócák megduzzadva táplálékuktól fészkelődve elhelyezkednek konténereikben, melyek a következő étkezésig otthonként szolgálnak. Lepyoshkina védencei a Nemzetközi Orvosi Pióca Központ évente tenyésztett hárommillió piócája közé tartoznak.

A világ legnagyobb piócatenyésztő központját 1937-ben alapították. A Moszkvától néhány kilométerre dél-keletre fekvő Udelnaya, egy egyszerű faházakból álló falu ad otthont a központnak, mely egyre népszerűbb a tudósok körében, akik újra felfedezik a vérszívó állatokban rejlő lehetőségeket. Az elmúlt években kutatókon kívül nyugati kormányok, sőt még hollywoodi sztárok is helyeselni kezdték a piócák alkalmazását annak ellenére, hogy az állatok évtizedekre háttérbe szorultak, és középkori emlékként tartották őket számon.

A The American Journal of Nursing idén arról számolt be, hogy a pióca kezelés reneszánszát éli, és elsősorban a plasztikai és rekonstruktív sebészet betegeit segíti. Hasznos lehet továbbá egyes vér- és szöveti betegségek kezelésében is. Az USA kormánya 2004-ben hagyta jóvá a piócák „orvosi eszközként” való alkalmazását. Demi Moore színésznő tavaly hozta nyilvánosságra, hogy Ausztriában pióca kezelésen esett át vérének méregtelenítése érdekében.

Ma már tudományosan bizonyított gyógyító módszerről van szó” – nyilatkozta Gennady Nikonov, az udelnayai pióca központ igazgatója, akinek irodájában csaknem egy egész falat borítanak a különböző európai és orosz intézetektől nyert díjak. Nikonov reméli, hogy a kutatók újabb területeket is találnak a piócák hasznosítására, ami tovább javítaná központjának üzleti sikerét. A telep nem csak Oroszországban számít piacvezetőnek. Évente több tízezer piócát szállítanak egy francia céghez, mely kiszolgálja a nyugati piacot. „A piócák egyre többet elárulnak titkaikból” – állítja Nikonov.

A központban tett séta során szobák sorával találkozhatunk, melyekben a magas fémpolcokon üvegcsékben különböző fejlődési stádiumú vízben úszó piócákat látni. Néhány teremre ki van írva: „Párosodás”. Itt az állatok nagyobb teret kapnak, melegben és fényben tartják őket, hogy ideális körülményeket biztosítsanak a pióca románchoz. Kék köpenybe és fehér köténybe öltözött nők kis hadserege ügyel minden egyes pióca életciklusára a csúszkáló apróságokkal teli gubók megnyílásától a felnőttek orvosi célú előkészítéséig.

"Gyakorlatilag a gyermekeink"

A telep még szovjet örökség. A Szovjetunióban a gyógyszertárakban akkor is megmaradtak a piócák, amikor a nyugati orvoslás abbahagyta használatukat a huszadik század antibiotikum forradalmának közepette. A Szovjetunió és a központosított gazdaság 1991-es összeomlását követően nehéz idők jártak a pióca központra. A termelés visszaesett, a dolgozók kiábrándultak, mivel nem volt pénz a fizetésükre. Az épület is szétesőben volt, emlékezett vissza Nikonov. Azóta azonban az orosz gazdasági fellendülésnek és a növekvő pióca keresletnek köszönhetően sikerült újjáéleszteni a központot.

Az 1990-es évek elején tapasztalható mélyrepüléshez képest tízszeresére növekedett a termelés. 2007-ben, a hetvenedik évforduló alkalmából még egy márványoszlopon kúszó bronz piócát ábrázoló emlékművet is felállítottak a központ udvarán. A dolgozók büszkék arra, hogy ez a világon az egyetlen szobor, mely a hirudo medicinalisnak, az orvosi célra használt piócának állít emléket. A kapitalizmus irányába tett talán legmerészebb lépéseként a központ „Bioenergy” néven kozmetikumokat is forgalomba hozott. A sampon, arckrém és más szépségápolási termékek összetevői többek között piócadarabkák.

"Az hagyományos kozmetikumokkal ellentétben a pióca kozmetikumok belülről gyógyítják a bőrt, nem pedig a felszínről” – mondta el Yelena Titova, a központ laboratóriumainak igazgatója. A pióca arckrém talán exotikusan hangzik, ám Oroszországban korántsem szokatlan. Ott az orvosok számos problémára, a meddőségtől a nőgyógyászati betegségeken át a fogászati bajokig, alkalmazzák a piócákat. Az udelnayai központ szakértői állítják, hogy a gyakorlat megbízható tudományos alapokon nyugszik, bár a nyugati orvoslás még nem fogadta el teljesen.

Míg az ókori emberek azt hitték, hogy a pióca a vér tisztításával gyógyít, a mai tudósok szerint az állat vérkeringésbe juttatott anyagai, például a véralvadásgátló hirudin segít a betegeken. A természet egy teljes gyógyszerarzenált, több mint harminc összetevőt alkotott meg ezen állatokban, magyarázta Titova. Az udelnayai központ készen áll a növekvő igények kielégítésére, köszönhetően a világon egyedülálló tenyésztési módszereinek. Fontos, hogy minden egyes piócahalommal egy gondozó foglalkozik a kezdettől a befejezésig. Ez motiválja a dolgozókat, hogy minden pióca egészségét biztosítsák, hangsúlyozta Titova.

A módszernek köszönhetően érzelmi kötelék is létrejön a központban dolgozó nők és piócáik közt. „Ha nem szeretném őket, nem dolgoznék itt már annyi éve” – mondja Lepyoshkina, aki már 25 éve munkatárs, és több mint százezer piócát nevel fel évente. „Gyakorlatilag a gyerekeink.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.