A szexuális vonzerő

A szerelem miben hasonlít a kokainos bódulathoz?

Az evolúció során kialakult szexuális vágy társkeresésre késztet bennünket. A romantikus szerelemnek az lehet a funkciója, hogy az ember pillanatnyilag egy partnerre koncentrálja az energiáit.

2009.09.22 17:03National Geographic

A cikksorozatból megtudjuk, hogy a szerelem miben hasonlít a kokainos bódulathoz, hogy orrunk segítségével hogyan választhatjuk ki leendő társunkat, hogy hogyan és miért szemeljük ki a számunkra tökéletes partnert, s hogy a nők a memóriájukat dolgoztatják párválasztáskor. A természetes szelekció során a harc a legkiválóbb egyedek fennmaradásáért folyik.

Az állatok egymással versengve szerzik meg táplálékukat és menekülnek el a ragadozók elől. A túlélők jutalma, hogy átörökíthetik génjeiket a következő nemzedékekre; ugyanakkor egy másik folyamat, a szexuális szelekció is érvényre jut. Valamennyi fejlettebb faj esetében igaz az a mondás, hogy „kettőn áll a vásár”. Csak a párjuk számára szexuálisan kívánatos egyedek képesek átörökíteni génjeiket az utódokra.

Az evolúció során kialakult szexuális vágy társkeresésre késztet bennünket. A romantikus szerelemnek az lehet a funkciója, hogy az ember pillanatnyilag egy partnerre koncentrálja az energiáit. A ragaszkodás pedig azért fejlődhetett ki, hogy a kiválasztott személlyel legalább annyi ideig együtt éljünk, míg a gyermekeink felcseperednek.

Mind tudjuk, a férfiak szexuális téren előnyben részesítik a vizuális ingereket; hiszen például a sztriptíztánc az egyik legősibb foglalkozás, s népszerűsége töretlen volt mindmáig. A látvány-közvetítette ingerek létfontosságúak a férfiak számára; és erősebben hatnak rájuk, mint a nőkre. Mint ahogy arról korábban már beszámoltunk, a férfiak egy csinos nő láttán roppant irracionálisan képesek viselkedni. De vajon melyek az evolúciós tényezők, és pontosan mi is érdekli a férfiakat?

Egy klasszikus kísérletben férfiakat kérdeznek zen meg arról, hogy a négy látszólag egyforma nőt ábrázoló ábra közül melyiket találják a legvonzóbbnak. A derék- és a csípőméret egymáshoz viszonyított értéke mindegyiken képen kicsit más. A szexkutatók ezt derék-csípő aránynak nevezik. A válaszok nyomán a hetven százalék körüli derék-csípő aránnyal rendelkező nőkről azt feltételezik, hogy könnyebben szülnek gyermeket, könnyebben esnek teherbe, fiatalabb korban válnak fogamzóképessé, és ritkábban vetélnek el.

Ezeket a tulajdonságokat (valamint a formás ajkak, gömbölyű orcák és a feltűnő keblek kifejlődését) a nemi hormonok határozzák meg; ezért ezeket hormonális markereknek is nevezik.

Nemi hormonok nyomai arcunkon

A nőknél a mell alakjáért, a zsírszövettől duzzadó ajkak és arc formájáért gyakorlatilag a szervezet nemi hormonja, az ösztrogén a felelős. Az ösztrogént elsősorban a petefészkek termelik. Nemcsak a menstruációs ciklust befolyásolja, hanem pubertáskorban az olyan másodlagos nemi jellegek kialakulását is, melyek az arcvonásokat és a nőies idomokat érintik.

Az ösztrogén a nők nemi kvalitásait is meghatározza, a gyermekszülés sikere is erősen ösztrogénfüggő tulajdonság. Feltételezik, hogy a férfiakat sokkal erősebben vonzzák azok a nők, akiknek a külseje normális hormonszinteket tükröz. Ez ugyanis azzal kecsegtet, hogy könnyebben nemzhetnek velük egészséges utódokat.

Becsapni a partnert

Az Egyesült Államokban 2004-ben közel 13 milliárd dollárt költöttek kozmetikai műtétekre, amelyek 90 százalékát nőkön végezték el. 2004-ben csupán az Egyesült Államokban a plasztikai sebészek közel 340 ezer mellműtétet, és körülbelül 250 ezer arc- és homlokfelvarrást végeztek. De nem csak a nők akarják kijátszani a természetet a párkeresés játszmáiban.

Ugyanebben az évben 1,2 millió férfi esett át plasztikai műtéten, köztük 719-en mellizom-nagyobbító implantátumot kaptak. A férfiak olyasmiket kérnek, amitől sokkal férfiasabb lesz a külsejük, pl. áll-implantátumot, amelytől erőteljesebbnek tűnik az állkapcsuk.

A nők választása bonyolultabb

A nőket a férfiakkal szemben más tulajdonságok is érdeklik. Számukra az ideális társ nem csupán a termékeny spermiumok forrása. A nők olyan belső értékekhez vonzódnak, mint a megbízhatóság, a hűség, a kedvesség; amelyek jó férjet és jó apát sejtetnek gyermekeik számára. Helen Fisher diáklányok agyáról készült MR-vizsgálati eredmények elemzése során bukkant arra a döntő nyomra, ami alapján a nők jövendőbelijüket értékelhetik.

A szerelmes nőknél a hippocampusnak nevezett agyterületen fokozottabb a véráramlás, ami az emlékek feldolgozásával áll kapcsolatban. Mi köze a memóriának a szexuális vonzerőhöz, és a nők szerelmi életéhez? Helen Fisher úgy véli, hogy a nőket kifejezetten érdekli a férfiak jelleme. Viselkedésük emlékképeit összegezve ítélik meg, hogy megfelelő pár és apa válhat-e belőlük.

Egy nőnek emlékeznie kell arra, hogy hogyan viselkedett a társa Valentin-napon; mit ígért karácsonykor; miről feledkezett meg tavaly nyáron, hogy mindezek alapján eldöntse, jó férj és apa válhat-e belőle” – mondja Helen Fisher. „Tény, hogy a nők egyfolytában ezzel foglalkoznak, csüngünk a telefonon, és folyamatosan azt vitatjuk meg a barátnőinkkel, hogy a társunk mit művelt és mit nem. Ez egyfajta fogódzó a memóriánkban, hogy alkalmas-e az illető, hogy átörökítsük vele a DNS-ünket” – teszi hozzá.

Gazdag legyen és egészséges!

A státusz is jelentős szerephez jut a párválasztás során, hiszen a jómódú, befolyásos férfiakra úgy tekintenek, mint akik képesek gondtalan életet biztosítani potenciális utódjaik számára. Ők pedig a helyzetüket márkás autóikkal és divatos öltözékükkel fitogtatják. A státusz azonban csak az érem egyik oldala.

Fajunk fennmaradásához egészséges utódokra van szükségünk, akik megfelelő génekkel és ép immunrendszerrel rendelkeznek, melyek megóvják őket a betegségektől. De honnan lehet tudni, hogy egy vonzónak tűnő férfi vagy nő egészséges immunrendszert hoz-e nászajándékba?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.