Sokszor téves a diagnózis

Nem minden melanóma, amit annak diagnosztizáltak

Felesleges félelmet válthat ki az emberekből a potenciálisan halálos bőrrák, a melanóma gyakoriságának eltúlzása - közölték a British Journal of Dermatology című szaklap legfrissebb számában megjelent tanulmányuk kapcsán norwichi kutatók.

2009.09.17 15:00MTI

Nick J. Levell, a Norfolki és Norwichi Egyetemi Kórház munkatársa kollégáival áttekintette az 1991 és 2004 közötti kelet-angliai melanóma diagnózisokat. Megállapították, hogy a melanóma előfordulási aránya valóban nőtt: 9,39 esetről 13,91 esetre évente 100 ezer emberenként. A növekedés azonban a korai stádiumban lévő melanómás elváltozásoknak volt betudható, az előrehaladott állapotú melanóma aránya nem változott.

A melanóma miatt bekövetkezett halálozás 2,16-ról 2,54 esetre emelkedett évente, 100 ezer emberre vonatkoztatva, ám a korai stádiumú melanómával diagnosztizált páciensek közül gyakorlatilag mindenki túlélte az időszakot. A kutatók megállapították, hogy a bőrrákos esetszámok növekedését az okozta, hogy a jóindulatú melanocitás anyajegyek jelentős részét is rosszindulatú melanómaként diagnosztizálták (a melanociták a bőr felszíne alatt található, melanin nevű festékanyagot termelő sejtek).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.