Csökken a kortizolszint

Az alkohol összezavarja az éhségérzetet

Az elfogyasztott alkoholos italok típusa befolyásolhatja az étvágyat - derült ki egy ausztrál kutatásból. A különböző italok tápanyagtartalma is befolyásolhatja a szervezet alkoholra kifejtett reakcióját.

2009.08.27 12:27medipress.hu

Dr. Anna Kokavec, a bendigói La Trobe Egyetem pszichológus kutatója munkatársaival a vörösbor, a fehérbor, a light sör és a normál sör hipotalamusz-hipofízis tengelyre gyakorolt hatását vizsgálta. Ez felelős a szteroid hormonok közé tartozó kortizol és dehidroepiandroszteron (DHEAS) termeléséért.

A stresszhormonokként is ismert vegyületek befolyásolják az étvágyat, az éhségérzet kiváltódásához megfelelő kortizolszint szükséges. Kiderült, hogy alkoholfogyasztást követően csökkent a résztvevők kortizolszintje és akkor sem voltak éhesek, ha előtte már egy fél napja nem ettek. A DHEAS szintje azonban függött az elfogyasztott alkohol fajtájától.

Sör esetében először csökkent, majd emelkedett, így megnőtt az étvágy is. „A sör teljesen összezavarja a rendszert” – mondta el Kokavec. Ugyanezt a hatást figyelték meg a vörösbor esetében is, azonban a fehérbor teljesen kikapcsolta a hipotalamusz-hipofízis tengelyt és nem jelentkezett az éhség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.