A nőkre jobban hat, mint a férfiakra

Csökkentsük a koleszterint lenmag-evéssel!

A sok lenmagot tartalmazó étrend hatásosan csökkenti a koszorúérbetegség egyik legfontosabb kockázati tényezőjének, a "rossz" koleszterinnek mennyiségét a vérben. Az egészséges táplálkozás fontosságát hangsúlyozó tanulmányt az American Journal of Clinical Nutrition augusztusi száma közölte.

2009.08.17 09:12MTI

Manapság a len főleg a belőle készült elegáns ruhák miatt népszerű.

A lenmag azonban egykoron az emberiség táplálkozásának egyik alapvető része is volt és az új tudományos eredmények alapján elképzelhető, hogy ismét azzá válik.

A kínai An Pan vezette azt a nemzetközi kutatócsoportot, amelyik összegyűjtötte az utolsó tíz év orvosi szakirodalmának minden olyan tanulmányát, amelyik a lenmagnak a vérzsírok alakulására vonatkozó hatásával foglalkozott.

A munkacsoport még azokat a kutatókat is igyekezett a világban megtalálni, akik ezt a kérdést vizsgálták, de eredményeiket nem közölték.
A statisztikai értékelésbe 28 tanulmány adatait kerültek.

A munkákban mindig szerepeltek megfelelő összehasonlító adatok, például a lenmagot tartalmazó étrend hatását napraforgómag koleszterincsökkentő tulajdonságával mérték össze.

A szakirodalomból kiemelt vizsgálatok vezetői igen változó ideig alkalmazták a lenmaggal dúsított étrendet: voltak vizsgálati alanyok, akik csak két hétig fogyasztottak ilyen diétát, de voltak olyanok, akik 52 héten keresztül kapták ezt a kosztot.

Az átlag a két hónapos kezelés volt.

A lenmagban gazdag étkezés a "rossz" LDL-koleszterin szintjét jelentősen csökkentette. Az egyéb vérzsírok mennyiségét érdemlegesen nem befolyásolta, tehát a "hasznos" HDL-koleszterin szint nem emelkedett.

A kutatók azt is megnézték, hogy volt-e valami eltérés a nők és a férfiak vérzsír szintjének változásában a lenmag fogyasztásának hatására.

Kiderült, hogy a nők koleszterin értéke a lenmag evésére sokkal kifejezettebben javult, mint a férfiaké. Különösen a korosodó asszonyok laboratóriumi eredményei lettek lényegesen jobbak.

A kutatók kiemelték, hogy a "rossz" koleszterin vérszintje annál nagyobb mértékben csökkent, minél magasabb volt a koleszterinszint.

Ez azt jelenti, hogy kórosabb érték esetén a kedvező is hatás mérhetően nagyobb.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.