Embertelen terápiákkal próbálkoztak

Nem változtatható meg a szexuális orientáció?

Az Egyesült Államok pszichológusai elvetik azokat a terápiákat, amelyek a homoszexualitást betegségként értékelik, és arra figyelmeztetik a mentális egészségügyben dolgozókat, ne ígérjék pácienseiknek azt, hogy szexuális orientációjukat meg lehet változtatni.

2009.08.08 18:00medipress.hu

A 150 000 tagot számláló Amerikai Pszichológusok Társasága (APA) a torontói konferencián közzétett jelentésében azt állítja, hogy a mentális egészségügyi szakembereknek „nem szabad azt mondaniuk klienseiknek, hogy szexuális orientációjuk terápiával vagy egyéb kezelésekkel megváltoztatható”. A konferencia több jelentést is elemzett, köztük az úgynevezett „reparatív terápia” hatékonyságáról készült beszámolót, valamint a szexuális orientáció módosító erőfeszítéseket (SOCE). Nyolcvanhárom 1960. és 2007. között készült tanulmányt vizsgált át az ellentmondásos fogalommal kapcsolatban, amely főként a vallásos, konzervatív pácienseknek tetszik, akik kényelmetlenül érzik magukat homoszexualitásuk miatt.

„A szexuális irányultság megváltoztatását támogatók állításai ellenére nincs elegendő bizonyíték annak alátámasztására, hogy a pszichológiai intervenciók alkalmazása megváltoztatná a szexuális orientációt” – hívta fel a figyelmet Judith Glassgold, a kutatás vezetője. Az évek során „a viselkedésterapeuták által végzett averziós terápiák számos különféle averziós kezelést tartalmaztak, köztük hányinger, hányás és paralízis kiváltását; elektrosokkos kezelést, vagy azt, hogy a páciens gumiszalagot csíptetett a csuklójára, valahányszor izgalomba jött az azonos neműekkel kapcsolatos erotikus fantáziák következtében” – áll a jelentésben.

Az averziós viselkedésterápiák szégyen averziót is tartalmaztak, melynek során a pácienst nyilvánosan megszégyenítették, hogy ezzel irtsák ki a viselkedést, valamint szisztematikus deszenzitizációt is alkalmaztak, mely módszert a fóbiák és szorongásos rendellenességek leküzdésére használják.

„Az ezen a területen végzett szigorú, régi tudományos munkák arra az eredményre jutottak, hogy a szexuális irányultság valószínűleg nem változtatható meg az erre a célra kifejlesztett módszerekkel. A SOCE gyakorlóinak állításai ellenére a közelmúltban készített tanulmányok nem szolgálnak bizonyítékot a szexuális orientáció változására, mivel a kutatási módszerek nem alkalmasak ezen beavatkozások hatékonyságának meghatározására” – összegzi az APA jelentése. Az ilyen terápiákat már az 1970-es években „embertelennek” bélyegezték – ennek ellenére nem tűntek el.

Az APA szerint mellékhatásaik között előfordulhat öngyilkos képzelgés, depresszió, impotencia, kapcsolati zavar és megemelkedett középiskolai iskolaelhagyási arány. „Az utóbbi idők publikációinak és kutatásainak elemzése során kiderítettük, hogy a SOCE módszerek többségét a jelek szerint olyanok számára dolgozták ki, akik konzervatív vallási és politikai nézeteket vallanak” – foglalták össze a pszichológusok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.