A szegénység és stressz is okolható

A tinédzserterhesség nem oka a lelki zavaroknak, hanem tünete

Érthető, hogy a tizenéves anyukák életében jelentős a lelki stressz, azonban egy új tanulmány szerint ez már a terhesség előtt is fennállt, nem pedig amiatt kezdődött el.

2009.08.03 11:15medipress.hu

Dr. Stephanie Mollborn, a boulderi Colorado Egyetem Magatartástudományi Intézetének szociológus docense két nagyszabású felmérés adatait elemezte, amelyekben több ezer lányt és asszonyt követtek nyomon és a depresszió tüneteiről kérdezték őket. Kiderült, hogy a szegénység és a stressz együttes előfordulása gyakrabban vezet a tizenévesek terhességéhez. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a tinédzser édesanyák között nagyon magas a depresszió előfordulása, azt azonban sosem vizsgálták, hogy ez már a terhesség előtt is fennállt-e.

A lelki stresszben élő lányok veszélyeztetettek a terhesség szempontjából és viszont, annak ellenére, hogy a két dolog között általában nincs ok-okozati összefüggés” – mondta el Mollborn. „Ez segíthet a pedagógusoknak és az orvosoknak a veszélyeztetett serdülők kiszűrésében.” A tizenévesek szűrővizsgálatainál kulcsfontosságú a depresszió tüneteinek keresése és a felelős szexuális viselkedésről való beszélgetés, ideértve a védekezést is.

A tizenévesek terhességének megelőzéséhez az egyik leghatékonyabb eszköz a hosszútávú célok kitűzése és az önbecsülés. A súlyos depresszió hosszútávon mind az anya, mind a gyermek számára káros következményekkel jár, a tizenévesen anyává lett nőknél a lelki stressz legtöbbször a felnőttkorban is folytatódik. A cikk a Journal of Health and Social Behaviour folyóirat szeptemberi számában jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.