Valós túlsúly és torz tükörképek...

Rosszabb a kövérségnél, ha annak hiszi magát!

Az elhízás egészségügyi hatásaihoz lehet, hogy több köze van annak, hogy rosszul érezzük magunkat kövéren, mint magának a súlyfeleslegnek, mutat rá egy új tanulmány.

2008.02.06 15:41medipress.hu

A kutatók nemzeti szinten reprezentatív, 170 000 főnél is nagyobb felnőtt-csoportot vizsgáltak, és rájöttek, hogy a valódi testsúly és a vélt ideális testsúly közti különbség jobban mutatja a lelki és testi egészséget, mint a testtömeg-index (BMI).

"Az elhízás, mint világjelenség lehet, hogy inkább kapcsolatban van a kövérségről alkotott kollektív elképzelésünkkel, mint az elhízással magával" - mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Peter Muenning, a New Yorki Columbia Egyetem munkatársa. "Továbbra is fontos az egészséges táplálkozás és a testmozgás, de a kövérséget ki kell vennünk az egyenletből. Ha a testzsírt többé nem tekintjük problémának, lehet, hogy meg is szűnik probléma lenni." - tette hozzá.

Néhány kutató már korábban gyanította, hogy a megbélyegzettség okozta stressz egyik faktora lehet az elhízott emberek egészségügyi problémáinak, mint pl. a magas vérnyomás, vagy a cukorbetegség - olvashatjuk az American Journal of Public Health már megjelent márciusi számában. 170 577 ember adatait vizsgálták: az aktuális testsúlyt, a vélt ideális testsúlyt, és azt, hogy hányszor küzdöttek rossz közérzettel az elmúlt 30 nap során.

A statisztikai elemzések során azt találták, hogy minél elégedetlenebb volt a vizsgált személy a testsúlyával, annál több „rossz nap”-ról számolt be. Az összefüggés a nem spanyol származásúak és a nők körében volt a legerősebb. Azok a férfiak, akik 10 %-nyi súlyfelesleggel küzdöttek, 0,9 napon számoltak be rossz testi vagy lelki közérzetről.

Akik úgy vélték, hogy 20 % feleslegtől kell megszabadulniuk, 2,7 napon gyengélkedtek havonta átlagosan. A túlsúlyos nőket sokkal inkább kirekesztik, mint a férfiakat, az elhízás valószínűleg kevésbé elfogadott a fehér bőrű lakosság körében.

Muenning egy másik tanulmányának köszönhetően arra derült fény, hogy a túlsúly nem növeli a halálozási statisztikákat azoknál a népcsoportoknál, ahol a kövérség elfogadott. "A népegészségőrőknek és más egészségügyi szakembereknek fel kellene ismerniük, hogy amit manapság az emberek felé üzennek, az sokkal károsabb lehet, mint amennyi hasznát látjuk." - nyilatkozta a kutató.

Már régen felismerték, hogy a „kövér” szó jelentése nem feltétlenül azonos az egészségtelennel. Ennek ellenére, mi orvosok zsigerből azt tanácsoljuk túlsúlyos betegeinknek, hogy fogyjanak le. Nem így kell megközelítenünk az elhízás témakörét! – tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.