Érdemes tanulni

A magasan képzett nőknek alacsonyabb a vérnyomása

A nők iskolázottságának növekedése hatékonyan csökkenti a magas vérnyomás betegség kialakulásának esélyét. Az iskolai képzés hasznossága mellett szóló vizsgálati eredményeket az European Heart Journal ismertette.

2009.06.16 09:36MTI

Az Egyesült Államokban egy évtizede szervezték meg a nők egészségi állapotával foglalkozó programot (Women's Health Study), eredetileg azért, hogy ellenőrzött módon vizsgálják kis adagú aszpirin és többféle, sokak által szedett vitamin hatását a szív- és érrendszeri betegségekre, illetve a rosszindulatú daganatok kifejlődésére. A csaknem 40 000, egészségügyben dolgozó nőről részletes adatokat vettek fel, és esetleges betegségeiket is gondosan figyelték.

A tanulmány eredményeiből már korábban is ismertettek részleteket, most további megfigyelések láttak napvilágot. A kutatók David Conen vezetésével egybevetették 27 207 női ápoló, asszisztens és orvos vérnyomását, illetve iskolai végzettségét. Ezeknek a nőknek a vérnyomása 1993-ban tökéletesen normális értékeken mozgott, és a munkacsoport azt nézte, miképpen változott vérnyomásuk a rákövetkező években. A vizsgálat résztvevőit iskolai végzettségük szerint öt csoportba osztották. A lista egyik végére azok kerültek, akik legfeljebb kétévi egészségügyi képzésben részesültek, őket az a csoport követte, amelyiknek tagjai kettő-négy éves oktatást kaptak. Az egyetemi képzésűeket is két csoportba osztották oktatási idő szerint, a lista csúcsára pedig a diplomával rendelkező orvosnők kerültek.

Följegyezték a vizsgálati alanyok társadalmi helyzetét, jövedelmi viszonyaikat és esetleges szív- és érrendszeri betegséggel kapcsolatos, egyéb kockázati tényezőit is. Ezek szerint is több csoportba osztották őket. A tízévi megfigyelési idő alatt a résztvevők egyharmadának lett magas vérnyomása, de ennek megjelenése összefüggött a nők iskolai végzettségével. A legtöbben a legképzetlenebb csoportból kerültek az emelkedett vérnyomásúak közé: csaknem négyszer annyian, mint az orvosnők közül.

Nyilvánvaló, hogy a nők két szélső csoportja között mind a jövedelem, mind az életmód és a társadalmi körülmények tekintetében jelentős különbségek voltak, de az értékelés során statisztikai eltérést csak az iskolázottság szempontjából találtak. Úgy tűnik, érdemes tanulni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.