Ficánkoló gyereknek rosszabb a bizonyítványa

Már az óvodában meglátszik, kinek lesz jó a bizonyítványa

Az óvodai viselkedésből gyakran kikövetkeztethető, hogy milyen eredménnyel fejezi be később egy fiatal tanulmányait.

2009.06.09 10:37MTI

Egy kutatás szerint a ficánkoló, figyelmetlen gyerekeknek még az iskoláskor végén is jóval rosszabb a bizonyítványuk, függetlenül attól, hogy mennyire intelligensek. Nem feltétlenül szükséges, hogy a dekoncentrált gyerekek egyben az úgynevezett hiperaktivitás-figyelemzavar szindrómában (ADHD) is szenvedjenek.

Az egészségtelen táplálkozás vagy az alvászavarok is okozhatnak figyelmetlenséget - olvasható a Die Welt című német lap online kiadásában (www.welt.de). A vizsgálathoz a Kaliforniai Egyetem kutatói Naomi Breslau adatgyűjtését használták fel. A kutatónő 1983-ban öt- és hatéveseknél vizsgálta Detroitban az intelligenciahányadosuk és osztálybeli viselkedésük közötti összefüggést. A vizsgálatot a gyerekek tizenegy és tizenhét éves korában megismételte.

Az amerikai orvoskutatók a hétszáz gyermek adatainak ismételt kiértékelésekor felfedezték, hogy azok a fiatalok, akiknek rosszabbak voltak a nyelvi és matematikajegyeik a középiskolában, már az óvodában feltűnően viselkedtek. Eredményeiket a Pediatrics című szaklapban mutatták be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.