Az a jó a baktériumnak, ami az embernek...

Odavan a cukorért a szalmonella!

A legújabb kutatások szerint a Salmonella, az emberekhez hasonlóan egyszerűen odavan a cukorért - Az ételmérgezés kialakulásáért is felelős baktériumnak ugyanis fertőzés közben cukorra - elsősorban glükózra - van szüksége a túléléshez.

2009.06.07 12:30medipress.hu

A kutatók szerint a mostani adatok segíthetnek a mikrobák elleni harcban. A Salmonella baktériumnak rengeteg törzse létezik, amelyek közül néhány hasmenéssel, lázzal és hányással járó szalmonella betegséget okozhat.

A fertőzés bár általában enyhe lefolyású, bizonyos esetekben akár végzetes is lehet. Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Kezelési Központjának (CDC) adatai szerint az országban évente 40000 szalmonellás esetet diagnosztizálnak.

Mivel azonban a legtöbb esetet nem jelentik be, a valódi szám akár ennek harmincszorosa is lehet.

Korábbi kutatások megmutatták, hogyan képes a baktérium fertőzni, és hogy mely gének felelősek a fertőzőképességéért.

Azt azonban eddig még senki nem vizsgálta, hogyan képes fennmaradni a kórokozó. Mikor a Salmonella megfertőzi a gazdatestet, a makrofág nevű immunsejtekben sokszorozza magát.

Ezek a sejtek megpróbálják elpusztítani a baktériumot, a kórokozók azonban tovább osztódnak.

A kutatók genetikailag módosított baktériumokat hoztak létre, amelyek képtelenek voltak a glükóz szállítására és hasznosítására.

A megfigyelések szerint a Salmonella a glükózforgalom hiányában képtelen tovább szaporodni a makrofágokban.

Az állatkísérletek során a tudósok kísérleti egereket fertőztek meg a mutáns baktériumokkal, amelyek a módosítások miatt egyáltalán nem okoztak megbetegedést.

A kutatók ebből azt a következtetést vonták le, mely szerint a Salmonella csak a glükózis segítségével maradhat fenn. Glükóz hiányában a kórokozó képtelen a fertőzésre és a szaporodásra.

Mivel a mutáns baktériumok nem okoznak tüneteket, a kutatók remélik, hamarosan szalmonella elleni védőoltást hozhatnak létre a kórokozókból. Így a beoltottak nem kapnák el a betegséget, de immunrendszerük emlékezne a patogénre, így legközelebb hatékonyan tudna védekezni ellene.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.