Agyunk a szemöldök és száj alapján dekódol?

Férfi vagy nő? A szín adhat felvilágosítást

Az agyunk képes beazonosítani a nemeket az arcvonások és színek alapján, állítja egy új tanulmány, mely a Journal of Vision-ben jelent meg.

2009.06.02 11:51medipress.hu

Frédéric Gosselin pszichológus professzor és a Montréali Egyetemen dolgozó csapata felfedezte, hogy a szemöldök és a száj csillogása elengedhetetlen a gyors nemfelismerésben. "Tinédzserkorban a dimorfizmus (a nemek közti különbség) növekszik az orr, száj, állkapocs, szem és fejforma tekintetében.” – mondta Nicolas Dupuis-Roy, a tanulmány fő szerzője.

„Azt azonban nem tudjuk, hogy az agyunk miként ismeri fel ezeket a különségeket.” A referenciapontok beazonosításához Dupuis-Roy és munkatársai 300 kaukázusi ember arcát mutatták meg kb. 30 résztvevőnek. Megkérték őket, hogy azonosítsák be a képen látható emberek nemét úgy, hogy az arc részeit a Bubbles (buborékok) technológiával elrejtették. A vizsgálat kiderítette, hogy a szemek és a szájak, különösen pedig azok finom árnyalatai vagy csillogása nélkülözhetetlenek a nemek azonosításában.

Kiderült az is, hogy a vörös és a zöld árnyalatai segítik a gyorsabb felismerést. "Tanulmányok már kimutatták, hogy az androgén jellegű arcot férfinak nézik, ha a bőr színezete vörösebb, ha zöldesebb árnyalatú, azt inkább nőnek tulajdonítják.” – mondta Dupuis-Roy. „A száj esetében éppen ennek ellenkezője igaz. Egy nő szája általában inkább vörösebb. Az agyunk a „nő” szóval fordítja le ezt a jellemvonást. Egy férfi arca általában kevesebb fényt tükröz vissza a szemöldök környékén. Ez azért van, mert általában vastagabb a férfiak esetében. Ugyanez jelentkezik a felső ajak és az áll esetében, mert ezek a területek szőrösebbek.” – tette hozzá, majd megjegyezte, hogy az emberek biztosan a színek segítségével azonosítják be gyorsan a nemeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.