Bakteriális vaginózis

D-vitaminhiány okozhatja a terhesek hüvelyfertőzését

Hajlamosabbak az ún. bakteriális vaginózisra a D-vitaminhiányban szenvedő terhes nők, ami megmagyarázhatja, hogy miért fordul elő háromszor gyakrabban a fertőzés az afro-amerikai nők körében.

2009.05.27 16:23medipress.hu

Az afro-amerikai nők ugyanis gyakran D-vitaminhiányosak. A bakteriális vaginózis (baktériumok okozta hüvelyi fertőzés) akár koraszülést is előidézhet, áll a Pittsburghi Egyetem kutatóinak a Journal of Nutrition-ben közzétett tudományos cikkében. A hüvely bakteriális fertőzése majdnem minden harmadik fogamzóképes korú nők érinti, ezért megelőzése rendkívül fontos, mondta el Dr. Lisa M. Bodnar (Pittsburghi Egyetem) epidemiológus, szülész-nőgyógyász adjunktus.

Nem csak számos nőgyógyászati problémát okoz, hanem fokozza a koraszülés kockázatát, a koraszülöttség pedig az újszülötthalálozás elsőszámú oka, ezért terhes nőknél különös figyelmet kell fordítani a hüvelyi fertőzésekre. A vizsgálatba 469 várandóst vontak be. 41 százalékuknál állapítottak meg bakteriális vaginózist, és a fertőzöttek 93 százalékánál állt fenn D-vitaminhiány.


A D-vitaminszint emelkedésével a hüvelyi bakteriális fertőzés gyakorisága csökkent. Valószínűsíthető, hogy a D-vitamin mikróba ellenes molekulák képződését és működését szabályozza, melyek segítik az immunrendszert a baktériumok okozta fertőzések leküzdésében és megelőzésében. Mindössze minden negyedik amerikai D-vitamin szintje megfelelő, és az afro-amerikaiaknál még gyakoribb lehet a hiány. A bőr festékanyagai ugyanis korlátozzák a napfény hatására képződő D-vitamin mennyiségét, továbbá az afro-amerikai nők étrendje sem tartalmaz az ajánlásoknak megfelelő arányban D-vitamint.

Dr. Bodnar ennek ellenére nem ajánlja a terhesség alatt nagy mennyiségű D-vitamin tabletta fogyasztását. Elsősorban az egészséges táplálkozás fontosságára, valamint a magzatvédő készítmények szedésére hívta fel a figyelmet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.