Krízishelyzetben aktívabbak

A válság sem tud gátat szabni a női költekezésnek

Egy nemrég végzett felmérés adatai szerint a nők krízishelyzetben hajlamosak többet költeni, mint normális esetben. A pszichológusok szerint a recesszió hatására egyre több nő hajlamos a túlköltekezésre.

2009.05.26 10:10medipress.hu

A Hertfordshire Egyetem felmérése szerint a nők 79 százaléka gyakran csak azért költ pénzt, hogy jobb kedvre derítse saját magát. "A nők gyakran érzelmi stimulálásra használják fel a vásárlást. Ezzel zárják ki a való világ nehézségeit és negatív érzelmeiket. Így a pénzügyi helyzet miatti aggodalom paradox módon még több pénz költésére sarkallja őket" - nyilatkozta Karen Pine professzor, a felmérés vezetője.

A 700 megkérdezett nő közül 10-ből 4 saját bevallása szerint csak akkor hajlamos a túlköltekezésre, ha depressziós, 10-ből 6 azonban már akkor is, ha csak kicsit szomorúnak érzi magát. Pine professzor szerint az intenzív érzelmi behatások vásárlásra ösztönözhetik a nőket. "A költekezési rohamokat az erre hajlamosaknál a hirtelen jött emóciós hatások váltják ki, függetlenül attól, hogy azok pozitívak vagy negatívak - nyilatkozta a professzor - A vásárlás ezeknél az embereknél érzelmi kompenzációként szolgál."

Az érzelmek megfelelő kordában tartása elengedhetetlen a mentális egészség, és a fizikai jólét szempontjából is. A nőknek erre az egyik legalkalmasabb eszköz a vásárlás. "Ha a vásárlás érzelmi kompenzációs hatása működik, akkor a nők akkor is költekezni fognak, ha ezt anyagi helyzetük nem engedi - nyilatkozta Pine professzor - Sőt, ha nincs elegendő pénzük vásárolni, az akár komoly egészségügyi problémák, például szorongás és depresszió kialakulásához is vezethet."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.