Ne a pirulákkal próbálkozzunk

Beszélgetős terápiával az alvászavar ellen

Hatékonyabb beszélgetős terápia révén megtanítani az inszomniásokat arra, hogy miként aludjanak el, mint a folyamatos altatószedés, ami függőségi kockázatokat is rejt magában - derül ki egy frissen közzétett tanulmányból.

2009.05.20 11:20MTI

A 160 krónikus alvászavarban szenvedő részvételével végzett kutatás során a kanadai Québec Laval Egyetemének kutatói a beszélgetős terápia hatásait a népszerű, zolpidemet tartalmazó Ambien nevű gyógyszerrel hasonlították össze. 

Az inszomnia rendkívül gyakori jelenség, amely depressziót, valamint magas vérnyomást is okozhat - olvasható a Journal of the American Medical Association nevű tudományos folyóiratban. A hathetes vizsgálat során a heti rendszerességgel megtartott csoportos terápia és az éjszakai gyógyszerek is egyaránt beváltak, hozzásegítve ezzel a betegek mintegy hatvan százalékát a gyorsabb elalváshoz és a hosszabban tartó alvásidőhöz - írta Charles Morin, a kutatók egyike. 

A kutatást követő hathónapos időszakban azonban a terápiát választó alanyok jobban aludtak azoknál a társaiknál, akiknek továbbra is a gyógyszeres kezelést ajánlották fel - tette hozzá a szakember. 

"Hosszú távon a legjobb eredményeket a kombinált terápiában részesülő betegeknél érték el, őket a kizárólag a beszélgetős terápiát választók követték. Noha a mostani eredmények ígéretesek, jelenleg nem áll rendelkezésre olyan kezelés, amely minden álmatlanságban szenvedő beteg számára beválna" - jegyezte meg Morin

A zolpidem hatóanyagot tartalmazó szerek használata rövid távon ajánlott. A szer mellékhatásaként reggeli álmosság, és akár a lassan végbemenő elalvás esetén jelentkező hallucináció is felléphet. Emellett a gyógyszerfüggőség kialakulása sem ritka, de alvajárásról és mértéktelen habzsolásról, valamint alvás közbeni beszédről is érkeztek beszámolók. 

Az alvászavar ellen a féléves időszakban a kéthavonta megtartott egyéni terápiás találkozások voltak, ahol a betegek beszámolhattak azokról az okokról, amelyek miatt nem tudnak aludni. A terápiára vonatkozó utasítások értelmében a betegek csak ágyban aludhattak, hogy elkerüljék az olvasást, a tévénézést, vagy azt hogy az ágyban fekve aggodalmaskodással töltsék az időt. 

A kutatásban résztvevőknek amennyiben nem tudtak elaludni 20 perc múltán fel kellett kelniük, és csak akkor feküdhettek vissza, ha elálmosodtak. Emellett minden reggel ugyanabban az időpontban kellett felkelniük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.