Az alkohol agykárosító hatása

Mire éhes az agy? - A szellem táplálékai - 2. rész

Az agy egyike az emberi test legösszetettebb szerveinek, mely annak ellenére, hogy számos kutatás tárgyát képezi, még mindig számos kérdést tartogat.

2009.05.18 17:10Nestlé Életmód Iránytű

Az agy több százmilliárd idegsejtből áll, amelyeket a gliasejtek veszik körül. Ezen sejtek legfőbb szerepe, hogy energiát szolgáltassanak az idegsejtek számára. Az idegsejtek egymás közötti kommunikációja elektrokémiai jelek segítségével történik.

Minden egyes idegsejt megszámlálhatatlanul sok más idegsejttől kap jeleket és ezek az üzenetek az eltérő funkcióknak megfelelő struktúrákba rendeződnek. Bár az idegsejtjeink közötti kapcsolatok gyorsan és állandóan változnak, megújulnak, mindannyian napról-napra veszítünk agysejtjeinkből, ahogy idősödünk.

A cikksorozatból kiderül, hogy vajon a táplálkozás képes-e befolyásolni az agy fejlődését és teljesítőképességét, valamint azt, hogy tehetünk-e valamit annak érdekében, hogy korlátozzuk a funkcionális romlását. Az agyunk elsősorban genetikailag meghatározott, habár a kedvező környezeti tényezőknek is fontos szerepe van.

Az alkohol agykárosító hatása

Az alkohol agyra gyakorolt hatását annak mennyisége határozza meg. Nagyon kis mennyiségben csökkentheti a szellemi és érzelmi stressz által okozott károsodást és érdekes módon képes javítani a reakcióidőt is. Az alkohol mindemellett nagy mennyiségben a káros következmények egész sorozatát idézi elő. A krónikus alkoholizmus azon túl, hogy fokozatosan pusztítja a májat, agykárosodáshoz is vezet. Hosszan tartó magas véralkoholszint hatására az agy összezsugorodik.

Már egy ideje vitatják azt a kérdést, hogy a nők agya érzékenyebb-e az alkohol toxikus hatására, mint a férfiaké. Egy Németországban végzett klinikai vizsgálat során erre a feltételezésre keresték a választ, és azt találták, hogy az agyzsugorodás mértéke hasonló a férfiak és a nők esetében, de az agy károsodása a nőknél sokkal rövidebb ideig tartó kitettség után jelentkezett. A tanulmány tehát igazolta azt a nézetet, hogy a nők a férfiakhoz képest az alkoholizmus akut és krónikus következményeivel szemben fokozottabban érzékenyek.

Az etanol „lebontása” különbözik a nőkben és a férfiakban, mert a férfiak többségének szervezetében megtalálható egy alkohol-dehidrogenáz nevű enzim, míg a nők többségénél ez hiányzik. Ennek eredményeként a férfiak gyorsabban bontják le az alkoholt, mint a nők, így kevesebb kerül be a vérkeringésükbe, ami nagymértékben meggyorsítja a kiürülését. A magzat alkoholnak való kitettsége többszörösen káros hatással bír a csecsemő agyi fejlődésére és a szellemi visszamaradottság vezető okaként ismeretes.

Az agy fejlődése csecsemőkorban

Az agy mérete a születés és a hatodik hónap közötti időben megkétszereződik, két éves korra megháromszorozódik és öt éves kor környékére éri el felnőttkori térfogatát. Az agy születéskori prototípusát újramodellezi, mivel a használaton kívüli idegsejtek eltűnnek, míg a leggyakrabban használt sejtek mennyisége és kapcsolatainak száma növekszik, így egy összetett hálózat jön létre. Ez is azt mutatja, hogy milyen nagy jelentősége van a különböző hatásoknak az első néhány év kritikus időszakában.

A korai gyermekkorban a gyermek szüleivel való kapcsolata, mint közvetlen pszicho-szociális stimuláció, az agy fejlődése szempontjából döntő fontossággal bír. A magzati állapotban az agy viszonylagos védelem alatt áll az enyhébb táplálkozási hiányosságokkal szemben. A jódhiány azonban szellemi visszamaradottságot okoz, a folsav hiánya pedig a terhesség korai szakaszában a velőcső rendellenes kialakulását (pl. nyitott gerinc) okozhatja.

Az újszülött csecsemők mosolyognak és gagyognak az anyatej édes ízének érzékelésekor és elfordítják az arcukat a keserű ízek hatására. Így fejezik ki ösztönös idegenkedésüket az olyan ízekkel szemben, amelyek mérgező anyagok jelenlétére utalhatnak. Az édes íz előnyben részesítése úgy tűnik, hogy egész életen át megmarad, még akkor is, amikor már megtanultuk és asszimiláltuk az olyan ártalmatlan keserű ízeket, mint például néhány zöldség kesernyés íze. Az édesség és a zsír serkenti az endorfinok felszabadulását, amelyek a „boldogság hormonként” is ismert, a szervezet által termelt fájdalomcsillapító, örömérzetet keltő hatású vegyületek.

Sokan úgy gondolják, hogy a cukornak és a zsírnak ez a velünk született előnyben részesítése jobb magyarázattal szolgál a csokoládé utáni vágyra, mint valamely különálló növényi alkotóelem jelenléte a kakaóban.

Csecsemőkori vashiány

Ez az egyik legelterjedtebb táplálkozási rendellenesség, mind a fejlett, mind pedig a fejlődő országokban. Becslések szerint a vashiányos vérszegénység világszerte minden negyedik csecsemőt érint. Azok a csecsemők pedig, akik vashiányos anémiában szenvednek, sokkal alacsonyabb mentális és motoros fejlődési szinttel rendelkeznek.

A diagnosztizált rendellenességek esetében a vasszulfát-pótlás javítja mind a szellemi, mind a motoros teljesítőképességet. Ez nem jelenti azt, hogy minél nagyobb a vasbevitel, annál jobb a csecsemőnek, és nem várhatjuk azt sem, hogy fokozottabb vasadagolás hatására számottevően javuljon a normális agyi fejlődés.

Éppen ellenkezőleg, minden gyermeknek a megfelelő mennyiségű vasra van szüksége, se többre, se kevesebbre. Az anyatejben található vas mennyisége elengedő a csecsemőknek, mert szervezetük születésükkor rendelkezik vasraktárakkal. A csecsemők vasigénye az első év folyamán megváltozik.

Csecsemőkori jódhiány

Amikor a táplálék jódtartalma alacsony – mint ahogyan ez hazánkban is jellemző – akkor nemcsak a méhlepényen keresztül bejutó jód mennyisége elégtelen a magzat számára, hanem az anyatej jódtartalma is eltér a normálistól. A jódhiány szellemi visszamaradottságot idéz elő. A belső szárazföldi területeken, mint például Magyarországon is a jódot az asztali sóhoz adagolják.

Folytatjuk...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.