Az oxitocin segíti a kommunikációt

Hormon javítja párok egymás iránti megértését

Az oxitocin nevű kötődési hormon javíthat a párok kényes témákban való egyetértésén. Ezt a Zürichi Egyetem egy vizsgálata mutatta ki, amely során negyvenhét párnak kellett olyan témákról beszélgetniük, amelyekről ellentétes nézeteket vallottak.

2009.05.11 19:44MTI

Amennyiben a beszélgetés előtt oxitocin hormont permeteztek orraikba, sokkal konstruktívabban zajlott a kommunikáció, mint a placebó bespriccelése után. Ezen kívül a résztvevők nyála kevesebb kortizolt - stresszhormont - tartalmazott, ami arra utal, hogy a kötődési hormon a stresszt is csökkentette a beszélgetés közben. Oxitocint elsősorban az anyák szervezete állít elő nagyobb mennyiségben szülés és szoptatás közben, ami valószínűleg a gyermekhez fűződő érzelmi kötődést erősíti meg.

Ezen kívül kellemesnek érzett testi érintkezés és szex közben is több jut ebből a hormonból a véráramba. Mivel az oxitocin csökkenti az ember más emberrel szembeni félelmét, pszichológusok azt vizsgálják, hogyan lehetne például szociális fóbiával rendelkező betegek terápiájába beiktatni. Az oxitocin a betegek számára elérhetővé tenné a társas érintkezés előnyeit, és így segítené a kognitív viselkedésterápiát - írja a vizsgálat vezetője, Beate Ditzen a Current Psychiatry című szaklapban. Helyettesíteni azonban nem tudja a pszichoterápiát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.