Kölökként könnyebb leköhögni a kilókat!

A gyermekkori testedzés már egy év után hasznot hajt

A napi szintű testedzés jótékony hatásai már akár 11 éves korban megmutatkozhatnak - jelentősen csökkenti ugyanis bizonyos szívbetegségre hajlamosító kockázati tényezők előfordulását. A négy évvel ezelőtt elkezdett lipcsei kutatás eredményei szerint a sportolás csökkenti az elhízás kialakulásának kockázatát, emeli a HDL (jó) koleszterin szintjét és csökkenti a vérnyomást.

2009.05.10 13:09medipress.hu

„Ma a gyermekek másképp élnek, mint régebben” – mondja Dr. Claudia Walther, a Lipcsei Egyetem Szívközpontjának munkatársa. „Sokkal kevesebbet mozognak, ezért gondoltuk, hogy a sportolás kedvező hatású lehet” – tette hozzá.

A vizsgálatba 188, 11 éves diákot vontak be, akiket véletlenszerűen két csoportba osztottak. Az egyik csoportnak heti 2 testnevelés órája volt az iskolában, míg a másik csoport tagjai mindennap mozogtak. Az utóbbi csoportban a testnevelő tanárok különösen odafigyeltek arra is, hogy a diákok el is végezzék a kiszabott feladatokat.

A program egy év után már hatásosnak bizonyult: a második csoport tagjai körében a túlsúlyosság aránya 13 százalékról 9 százalékra csökkent, míg a nem sportoló csoportban 11 százalékról 13-ra nőtt. Ezek a változások statisztikailag szignifikánsak voltak, de egyéb – nem szignifikáns – változásokat is regisztráltak: vérnyomáscsökkenést, HDL (jó) koleszterin-szint emelkedést, vitálkapacitás-emelkedést.

„A leginkább meglepő változás a testtömegre gyakorolt hatás volt. Ezek mind egészséges gyermekek voltak, nem is gondoltunk ekkora súlycsökkenésre a túlsúlyosak körében”
– mondja Dr. Walther. „Az egész roppant egyszerű: nem kell más, csak egy kicsit több testmozgás. Naponta kell tartani testnevelés órákat, és biztos vagyok benne, hogy annak lesz eredménye” – mondta a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.