Jó hír az édesszájúaknak!

Édességgel meggátolható a fogszuvasodás

Jó hír az édesszájúaknak, hogy az Egyesült Államokban kifejlesztették a fogszuvasodást gátló édességet, amely nyalóka formájában kerül majd forgalomba.

2008.02.02 19:30MTI

Az édesség az University of California Los Angeles (UCLA) mikrobiológusa, Wenyuan Shi ötletességét dicséri. A kutató sokéves munkával az ősi kínai orvoslás alapján olyan természetes alapanyagokból állította elő a narancsízű édességet, amelyek megölik a fogszuvasodást okozó baktériumot, a Streptococcus mutans nevű kórokozót - olvasható a UCLA honlapján.

"A fogmosás, a fogselyem alkalmazása segít ugyan megszabadulni a lepedéktől, s ezáltal csökkenti a szuvasodás veszélyét. Ezek az eszközök azonban hatástalanok a kórokozó ellen, amely igen gyorsan szaporodik, hiszen a szájüregben optimális a hőmérséklet, s bőséges tápanyagra talál" - hangsúlyozta a mikrobiológus. A kutató nyolc évvel ezelőtt kezdte el vizsgálni a szájüregben tenyésző mintegy 700 mikroorganizmust, hogy kiderítse, mely baktérium(ok) ludas(ak) a fogszuvasodás kialakulásában.

Ezután Wenyuan Shi megpróbált olyan ellenszert találni, amely csupán a kórokozókat semmisíti meg, de békén hagyja az ártalmatlan vagy hasznos mikroorganizmusokat. Közel ötvenezer kísérletet végzett el kollégáival, miközben kétezer kínai gyógyfüvet próbált ki. A vizsgálatok során a kutató a megfelelő komponensekre az édesgyökérben bukkant. A szuvasodás-gátló nyalóka hosszú távú hatékonyságát kétezer gyermeken kívánják tesztelni. Ami a nyalóka alkalmazását illeti Wenyuan Shi javaslata szerint tíz napon át naponta kétszer – reggeli után és lefekvés előtt – kell bevetni a kórokozó ellen.

A későbbiekben, amennyiben a kezelőorvos másként nem rendeli, fenntartó dózisként évente kétszer, esetleg négyszer kell megismételni a procedúrát. Wenyuan Shi tervei között szerepel egyébként egy olyan fogorvosi készlet kifejlesztése is, amellyel a nyálmintából megállapítható, hogy a páciens szájüregében milyen kórokozók tenyésznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.