Leggyakrabban a stressz váltja ki

A fogcsikorgatás rejtélyei

A fogcsikorgatás és a fogsor erős zárása, más néven bruxizmus, általában éjszaka jelentkezik, és amerikaiak millióit érinti.

2009.05.02 18:33medipress.hu

Noha számos lehetséges oka van, leggyakrabban a stressz váltja ki. Nem csupán az illető alvását zavarhatja, a hálótárs sem tud aludni a folytonos csikorgató hangoktól. Reggel a beteg számos tünettel ébredhet, beleértve a lüktető fejfájást, valamint a nyak, a vállak és az állkapocs fájdalmát. Súlyos esetben akár a fogtömések is kilazulhatnak vagy kieshetnek, a fogak pedig töredezettek és kopottak lehetnek.

A NoBrux nevű angol cég, amely amerikai gyártmányú fogvédőket forgalmaz fogorvosok és páciensek számára, internetes felmérést végzett avval a kérdéssel kapcsolatban, hogy „Fogorvosa megkérdezi-e, előfordult-e már fogcsikorgatása, és mik a kezelési lehetőségek?” A válaszadók közel 80 százaléka nemmel felelet. „Az eredmények azt jelentik, hogy a fogorvosok nem nagyon ismerik ezt a kórképet, és egyben megerősíti eredeti elképzeléseinket, így nem ért minket meglepetésként. Az USA-ban persze más a helyzet, ahol a bruxizmus szélesebb körben ismert, mind a fogászati szakértők, mint a lakosság körében.” - közölte Sue Hold, a cég szóvivője.

Az utóbbi időben már Angliában is egyre több cikk jelenik meg a sajtóban erről a kórképről. Az utóbbi hetekben két országos újság is írt róla. Az egyikben Dr. Nigel Carter (Brit Fogászati Alapítvány) közölte, hogy a bruxizmus nem egy ismert betegség a fogorvosok körében. Képzésük során általában nem tanulnak róla.

„A NoBrux azon fáradozik, hogy tájékoztassa a fogorvosokat, és megnövelje a kórkép ismertségét, többek közt az egyetemek fogorvosi karának látogatásával. Sok kérdés merül fel a bruxizmus kezelésével kapcsolatban, és mi megpróbáljuk megválaszolni a leggyakoribbakat. Ilyen a botox injekció, amely új és még meg kell erősíteni hatékonyságát. A fogorvosok leggyakrabban személyre szabott fogvédőt ajánlanak a fogkárosodás megelőzésére. Ez egyrészt sokak számára kényelmetlen, másrészt akár sok száz fontba (50-100 ezer forintba) is kerülhet, illetve több mint egy fogorvosi látogatást igényel, hogy jól passzoljon a fogsorra.

Noha viszonylag új Angliában, a SleepRight egy azonnal használható fogvédő, amely piacvezető Amerikában, ahol a fogak ápoltsága és a szép mosoly a kultúra része. Egy kisebb összeg ráfordítása egy fogvédőre a fogak védelme érdekében szükségszerű és bölcs beruházást jelent. Lehet egyéb olcsó fogvédőt is kapni Angliában, de a vevőket megnyugtatja, hogy egyedül a SleepRight fogvédőket hagyta jóvá a CE (Conformité Européenne – tehát az EU irányelveinek megfelelő termék), valamint a Brit Fogászati Alapítvány.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.