Veszélyben a felhőtlen gyermekkor?

Szekeres Nóri és a játszóterek

Rosszul táplált, mozgáshiányos életmódot élő gyerekek, elavult vagy nem is létező játszóterek. Tehetetlen, forráshiánnyal és a pályázati lehetőségek hiányával is küzdő iskolák és önkormányzatok. Felmerül a kérdés: ilyen körülmények között mit tehet egy felelősen gondolkodó nagyvállalat?

2008.01.27 11:58ma.hu

Az Unilever Magyarország Kft. hosszú ideje aktívan részt vállal a gyermekekkel kapcsolatos gondok enyhítésében, és ezt a teljesítményt 2007-ben a szakma az éves társadalmi felelősségvállalásért járó Progresszív díjjal ismerte el. A cég még 2006-ban indította el egyik márkájának promóciós akcióját, amelyen gyermektáborozást lehetett nyerni. A program sikerességének köszönhetően lehetőség nyílt a Burattinó Iskola gyermekeinek táboroztatására, akiknek saját erőforrásból erre nem lett volna lehetőségük. Mivel a táborozást a gyermekek felhőtlenül élvezték, ezért 2007-ben a vállalat már márkájának programja nélkül, önállóan vállalta az iskola gyermekeinek nyaraltatását. Így az Unilever egyre szorosabb kapcsolatba került a Burattinó Iskola fiataljaival. A cég döntéshozói azonban úgy érezték, ennél többet is tehetnek.

Molnár Kálmán a vállalat kommunikációs igazgatója elmondta, mára folyamatossá vált a támogatás, bútorokkal, számítástechnikai eszközökkel, élelmiszerekkel látják el az iskola tanulóit. Hogy a vállalat munkatársai valóban átérezzék a támogatás felelősségét, céglátogatással egybekötött reggeliket is szerveznek a nebulóknak, akiknek az Unilever munkatársai maguk készítik el és szolgálják fel a reggelit. Az Unilever Delikát8 márkája is felfigyelt egy, a gyermekeket érzékenyen érintő problémára, nevezetesen a játszóterek helyzetére.

A gyermekétkeztetés mellett ugyanis a gyermekek mozgáshiányos életmódja is fontos kérdéseket vet fel. Például, hogy a csemeték hol mozogjanak az óvodán, iskolán kívül. Amíg erre a kérdésre korábban egyszerű volt a válasz, hamarosan talán ez sem lesz olyan egyértelmű. 2008. december 31-től azokat a játszótereket, amelyek nem felelnek meg az európai szabványoknak, meg kell szüntetni. Ez komoly gondot jelet nemcsak a szülőknek, hanem az önkormányzatoknak is. Egy lehetséges megoldást kínálva, a Delikát8 2007-ben elindította a "Főzzön játszóteret" programját, amelynek segítségével 8 szerencsés település lakói nyerhettek európai szabvány szerint épült játszóteret. A nyereményjáték mellett tavaly ősszel a program a Máltai Szeretetszolgálat "Ütött a játszóterek órája?" konferenciáját is támogatta, hogy közösen hívják fel a figyelmet a problémára és a lehetséges megoldásokra.

2007-ben Garaboncnak, Tiszaroffnak, Hernádkaknak, Lábatlannak, Pécselynek, Csöglének, Pásztónak, valamint Tiszacsegének kedvezett a szerencse. Ez utóbbi településen, sok másik kis településhez hasonlóan hosszú ideje nem volt egyetlen játszótér sem. Jónás Sándor a település polgármestere azon közösségvezetők közé tartozik, akik szívükön viselik településük sorsát, fejlődését, mindemellett pedig családapa is. Minden lehetséges megoldást végiggondolt annak érdekében, hogy a város gyeremekei egy biztonságos játszótéren élvezhessék a felhőtlen gyermekkor örömeit. Sajnos azonban eredménytelenül.

A tavalyi évben szinte alig volt olyan pályázati lehetőség, amelyen a települések indulhattak volna. Ezért a "Főzzön játszóteret" program remek lehetőséget kínált egy saját játszótérhez! Volt is meglepetés, amikor kiderült, hogy Kónya Ildikó, boltvezető játszóteret nyert településének, és ezzel az önkormányzat és a gyermekek vágya is teljesülhetett. Végre van játszóterük, méghozzá olyan biztonságos játszóterük, amelyet már nem kell lebontani ez év végén! A települések, a nyertesek, és főként a gyeremekek örömét, és a pályázati lehetőségek hiányát látva a Delikát8 csapata 2008-ban kissé megújítva folytatja tovább a "Főzzön 8 játszóteret" programját, melynek részletei a www.delikat.hu oldalon találhatók. Így a december 31-i határidő lejárta előtt újabb 8 település biztosan esélyt kap egy-egy európai szabványnak megfelelő játszótér felépítéséhez.

Szekeres Nóra a TV2 műsorvezetője is figyelemmel kíséri a játszóterek sorsát, hisz maga is kétgyeremekes anyuka. Fontosnak tartja, hogy a gyerekek a megfelelő táplálkozás és fejlődés mellett biztonságban mozoghassanak, amelyhez egy játszótér ideális helyet biztosíthat. Ő maga és családja a szerencsések közé tartozik, mivel a közelükben már megépült egy európai szabványnak megfelelő játszótér, így nekik már nem kell aggódniuk. El sem tudná képzelni, hogy a gyermekei játszótér nélkül nőjenek fel, hisz neki magának is meghatározó gyeremekkori élmény volt a hétvégi családi ebédek után a játszótéren a felhőtlen játék kis játszópajtásaival. Ezért mindenképpen követendő példának tartja a Delikát8 kezdeményezését és az Unilever támogatásait is, mert a nagyvállalatok igenis sokat tehetnek a jövő generációjáért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.