A férfiak arcszíne vöröses, míg nőké inkább zöldes

A rózsás arcszín az egészség jele

Ne piruljon el amikor ezt olvassa...vagy talán mégis. Egy új tanulmány megállapította, hogy egészségesebbnek találjuk azokat akiknek rózsás az arca, és ezáltal vonzóbbnak is.

2009.04.03 10:08medipress.hu

Az érzékelhető egészség komoly vonzerőt jelent a társválasztás során az állatvilágban és különféle fizikai tulajdonságokkal jelezhető a lehetséges szerető felé. Tudósok korábbról ismertek néhány majom fajt (egyesek a legközelebbi evolúciós rokonságban állnak az emberrel) melyek egyedei arcbőrük, vagy más bőrterületek vörösségével hívják fel társaik figyelmét egészséges voltukra.

A skót Szent András Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, létezik-e hasonló társcsalogató mechanizmus emberekben. Első méréseik során a bőr színének változásait figyelték különböző vérmennyiségek jelenlétében, valamint a vér oxigénnel való telítettségének függvényében. A mérési adatokat ezután számítógépes grafikai program formájában, a kísérletben résztvevő egyetemista korú alanyok rendelkezésére bocsátották, akik azt a feladatok kapták, hogy különböző emberek arcképeit a számukra legegészségesebbnek állítsák be.

Bőrünk számos hajszáleret tartalmaz, melyek oxigénnel telített vért szállítanak a bőr sejtjeihez, biztosítva ezzel a sejtek számára a ’légzés’ lehetőségét, valamint a hő leadást fizikai munka során.” – mondta a kutatást vezető Ian Stephen. „A jó kondícióban lévő emberek, vagy azok akikben a szexuális hormonok magas koncentrációban vannak jelen, több ilyen érrel rendelkeznek és könnyebben elpirulnak mint a beteg, edzetlen, idősebb vagy dohányzó egyének. Továbbá fizikailag fitt emberek vérében több oxigén van, mint az edzetlen és a tüdő vagy szívbeteg egyénekében.”

Egy korábbi tanulmány megállapította, hogy a férfiak arcszíne inkább vöröses, míg nőké inkább zöldes. De az arcok olyan vörössé is válhatnak, hogy azt már ismét egészségtelennek ítéljük meg, ami a kutatók szerint a bőrben keringő vér rossz fajtája okán lehetséges. „Nem csak az átáramló vér mennyisége a fontos, hanem a vér típusa is meghatározó az egészséges kinézet meghatározásában” – mondta a kutatócsoport tagja, Dave Perrett.

A megkérdezettek mind azt mondták, az oxigénben dús vörös vér egészségesebb színű, mint az enyhén kékes, alacsonyabb oxigén tartalmú vér. Figyelemre méltó, hogy az emberek észreveszik ezt a hajszálnyi különbséget.” „Mivel a vonzóság függ attól, mennyire tűnünk egészségesnek, így Ön is képes lehet vonzóbbá válni, azzal, hogy szívével és tüdeivel jól bánva többet edz és leteszi a cigarettát.” – mondta Stephen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.