Magyar fiataloknak kevés az önbecsülésük

Kamaszok: nyugtatóra alkohol!

A gyógyszer és az alkohol együttes fogyasztásában, a nyugtatók és altatók szedésében, az öngyilkossági kísérleten való gondolkodásban és a csekély önbecsülésben élen járnak a magyar fiatalok - állapította meg egy 35 európai országot vizsgáló nemzetközi kutatás.

2009.03.26 14:54MTI

Európa diákjai körében a dohányzás 1999 óta egyértelműen mérséklődött, Magyarország azonban négy év késéssel követi az európai trendet. 

Nálunk a lányok többet dohányoznak mint a fiúk. A rendszeres alkoholfogyasztás Európában 2007-ben a fiatalok körében némileg csökkent. A magyaroknál ez még nem figyelhető meg. A magyar fiatalok az európai kortársakhoz képest kevesebb sört, viszont több töményitalt és kétszer annyi bort fogyasztanak. 

A fiatalok alkoholfogyasztása egyre inkább a hétvégi nagyivás irányába tolódik el, ez Magyarországon is megfigyelhető, bár kevésbé elterjedt, mint például Dániában, a Man-szigeten, az Egyesült Királyságban, Ausztriában, Írországban, Szlovákiában és Spanyolországban. Európában minden ötödik diák kipróbált már valamilyen tiltott szert (kábítószert.) 

A magyar fiatalok között ez kevésbé figyelhető meg. A 2007-ben a tiltott szert kipróbálók aránya a legtöbb európai országban csökkent a korábbi évekhez képest. Ez a csökkenés a marihuánafogyasztás mérséklődésének köszönhető. A 2007. évi adatok azt is kimutatják, hogy az orvosi javaslat nélküli nyugtató/altató fogyasztás alapján Magyarország Európa vezető országai közé tartozik. Megdöbbentően magas - 30 százaléknyi - azoknak az aránya, akik már foglalkoztak az öngyilkosság gondolatával és ebben a lányok vezetnek. 

Az önbecsülés terén sem jeleskednek a magyar fiatalok - tette hozzá Elekes Zsuzsanna. Szlovákiában és Magyarországon a legalacsonyabb e korosztály önbecsülése. A kutatás célja az volt, hogy időben és nemzetközileg összehasonlítható adatokat gyűjtsön Európa fiataljainak dohányzásáról, alkohol és egyéb drogfogyasztási szokásairól, felmérje a változásokat és összehasonlítsa az országonként eltérő trendeket. 

Az ESPAD Report 2007 címet viselő kutatás valamennyi magyarországi adatfelvétele a Budapesti Corvinus Egyetemen készült.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.