60 ezer dollárba is kerülhet a gyógyulás

A válságban nő az alkohol- és drogfüggő üzletemberek száma

A gazdasági és pénzügyi válság miatt egyre több üzletember fordul szakemberhez növekvő alkoholproblémáik és egyéb tudatmódosító szerek okozta függőségük miatt.

2009.03.25 11:53MTI

Egyre többen érkeznek hozzánk olyanok, akik elvesztették munkájukat, pénzügyi nehézségekkel küzdenek, vagy éppen Bernie Madoff (minden idők legnagyobb Wall Street-i szélhámosa) miatt veszítették el befektetéseiket - mondta Sigurd Ackerman, a connecticuti New Canaanban működő Silver Hill Hospital rehabilitációs központ vezetője. "Depresszió, vagy tudatmódosító szerek egyre gyakoribb használata, vagy akár mindkettő miatt kezeljük őket" - tette hozzá.

Az alkohol persze nem egy új keletű dolog a Wall Street mindennapjainak forgatagában. Ott, ahol a hosszú munkaórák után a bankárok még vacsora közben is az ügyfeleiket szórakoztatják, vagy egy éjszakai bárban tombolják ki a napi fáradalmakat drogok és alkohol társaságában. Robert Curry, a New Canaanban működő Turning Point for Leaders elnevezésű életmód tanácsadócég alapítója szerint a pénzügyi válság nagymértékben hozzájárul az alkohol-, és drogfogyasztás mértékének növekedéséhez.

A szervezet programjain, kúráin túlnyomórészt magasabb vezető beosztású férfiak vesznek részt, köztük bankárok, üzletemberek és orvosok. Harris Stratyner, egy mannhattani non-profit alapítvány pszichológusa szerint a pénzügyi világ "csillagai", már eleve sokkal hajlamosabbak a kockázatos és szélsőséges életvitelre. "Van egyfajta adrenalin-hajszolás, amely a gazdasághoz kapcsolódik. Miért vonzódik annyi ember ehhez a világhoz? Nem mindegyikük, ám sokan közülük, már eleve adrenalin-függők, és hajszolják a szédítő magasságokat és a legmélyebb bugyrokat" - magyarázta a pszichológus.

Startyner elmondta, hogy az elmezavar és a függőség, melyek gyakran együtt járnak, évente 171 milliárd dollárjába kerül az Egyesült Államoknak a munkahelyek elvesztése okozta termelőképesség kiesés okán. A rehabilitációs központok persze áraikat is leginkább a pénzemberek tárcáihoz szabták, egyhavi kezelés ára ugyanis 25 ezer dollártól (5,5 millió forint) egészen a magánintézmények által elkért 60 ezer dolláros (13 mililó forint) összegig is terjedhe

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.