...s mi jó falat...

Hol kapni a jó halat?

Könnyű zavarba jönni a halaspultnál. Melyik a legfinomabb? Melyik a legegészségesebb? Melyik a legjobb választás?

2009.03.23 19:08medipress.hu

Ez az egyik oka, amiért az emberek többsége csak ritkán, vagy egyáltalán nem eszik halat, vagy ha mégis, akkor inkább csak étteremben. Ez nem a legszerencsésebb helyzet, mivel a hal, különösen az omega-3 zsírsavban gazdag fajták nagyon egészségesek.

Ráadásul a halat könnyű is elkészíteni otthon. Az alábbiakban elsajáíthatják az alapismereteket, melyek segítségével a megfelelő halat tehetik az asztalra otthon.

Tények

A hal teszi ki a szupermarketek tengeri termékeinek 42 %-át. A legjobb szakácsok gyakran szerepeltetnek az étlapon frissen fogott halat, de ez csak abban az esetben hihető, ha víz mellett élünk. Gyakran a frissen vásárolt halat is mélyhűtötték már egyszer. A frissként árult hal lehet 1 napostól 2 hetesig bármilyen korú. A nagyobb halászhajók akár két hétig is a vizen vannak, a fogást addig jégben tartják. Még a helyben fogott halak is lehet, hogy napokat utaznak, míg a konyhánkba kerülnek.

Halászati módszerek

Az USA előírásai szerint minden halterméken fel kell tüntetni, hogy nyílt vízben fogták-e, vagy pedig tenyésztették, illetve azt, hogy honnan származik. Hálóval vagy sorban fogás: a sorban fogással általában jobb minőségű halat foghatunk, mint hálóval.

Tenyésztett hal: az elmúlt 30 évben drámaian növekedett a mértéke, és a haltermékek nagyjából fele ilyen módszerrel kerül a fogyasztókhoz.

Környezeti témák


Vízi élővilág: a tenyésztett halakkal megelőzhető a túlzott halászat káros hatása, de amikor nyílt vizekben tartják őket, káros organizmusok támadhatják meg a vadon élő fajokat. A ragadozó halak apróbb halakkal táplálkoznak.

A tenyésztett lazac több szennyezőanyagot tartalmaz, ezért több szervezet sem javasolja a vásárlásukat. Az Amerikai Orvosszövetség folyóiratában megjelent tanulmány szerint a tudósok kiszámították: ha 100 000 ember 70 éven át heti két alkalommal fogyasztana tenyésztett lazacot, az csupán 24 extra rákos megbetegedést jelentene, viszont 7 000 embert mentene meg attól, hogy szívbetegségben haljanak meg. A tenyésztett lazac széles körben elérhető, rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz, ára pedig kedvező.

A szennyeződést pedig minimálisra csökkenthetjük azzal, ha eltávolítjuk a bőrét és lenyessük róla a látható zsíros részeket.

Higany: A ragadozó halakban több a higany, mely a zsákmányként elfogyasztott halakból kerül a szervezetükbe. A higany gátolja az agy fejlődését a magzatok és kisgyermekek esetében.

A Harvard Népegészségügyi Iskola azt javasolja, hogy a terhes és szoptatós anyák, valamint a kisgyermekek hetente kétszer fogyasszanak halat, de kerüljék a következő fajtákat: cápa, kardhal, lágysugaras halak és a királymakréla.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.