Így durran az izom

Hogyan működnek a szteroidok?

Mindannyian tudjuk, hogy az anabolikus szteroidok segítik az izomtömeg növekedését, károsak az egészségre, és recept nélküli alkalmazásuk illegális. De hogyan is működnek?

2010.02.28 19:26medipress.hu

Az anabolikus szteroidok, más néven anabolikus-androgenikus szteroidok (AAS) a tesztoszteron hormon mesterséges, laboratóriumban előállított származékai. A szteroidok elősegítik az izmok növekedését (anabolikus hatás) és a tipikus férfi jegyek megerősödését (androgenikus hatás).

A szteroidokat az orvoslás a testi leépülésben (AIDS, daganatos betegségek), valamint kóros tesztoszteron-hiányban szenvedő betegek kezelésére alkalmazza. Minden más esetben alkalmazása illegális és veszélyes. A keményebb edzések során izomrostjainkban apró mikro-repedések keletkeznek. Az apró sérülések helyreállítására testünk nagyobb sejtekkel építi újra a rostokat - ezt a folyamatos izom hypertrophyának nevezzük. Idővel ez a folyamat az izomtömeg növekedését eredményezi.

Normális esetben a szervezet a folyamatot a tesztoszteron hormon segítségével hajtja végre, anabolikus szteroidok szedésével azonban a folyamat felgyorsítható. Az AAS beadása után a szteroid a véráramon keresztül jut el az izomszövetbe.

Az izomsejtekhez eljutva kapcsolatba lép a sejt DNS-ével és a fehérjeszintézist felgyorsítva serkenti a sejtnövekedést. A szteroidok a kortizol hormon blokkolásával csökkentik az izomfáradtságot is, így a rövidtávfutókat és baseball játékosokat is gyakran szűrik AAS-re.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.