Életmód
Egy belga étterem a vécéiből és mosdóiból újrahasznosított vizet szolgál fel vendégeinek
Az étterem ásványi anyagokat ad a vízhez, hogy az íze olyan legyen, mint a normál vízé.
2023.01.23 14:41ma.huLuna Leopold hidrológus egyszer azt mondta: "A víz a legkritikusabb erőforrás-kérdés a mi és gyermekeink életében. A vizeink egészsége a legfőbb mércéje annak, hogyan élünk a Földön". S valóban, a vízzel való takarékoskodás gondolata azóta létezik, amióta mi, emberek megértettük, hogy hamarosan "elfogyhat".
Nemcsak Leopold, hanem világszerte számos környezetvédelmi aktivista hívja fel a figyelmet az újrahasznosítás és a szennyvíz újrafelhasználásának jelentőségére a környezet érdekében. Bár nem hangzik étvágygerjesztően a "WC-ből a csapba" nevezett folyamat, de a közvetlen ivóvíz célú újrafelhasználás (DPR) felbecsülhetetlen értékűnek bizonyulhat, amikor az ivóvíz szűkössé válik, emiatt egyre vonzóbb a települések számára. Texasban legális, Arizonában pedig eseti alapon engedélyezett. Több más államban is folyamatban van a legalizálására vonatkozó szabályozás kidolgozása, többek között Kaliforniában, Coloradóban és Floridában.
Úgy tűnik, hogy most egy belga étterem tűzte ki célul, hogy részt vegyen ezekben a környezetvédelmi tevékenységekben. Az étterem a vécékből és mosdókagylókból származó újrahasznosított ivóvizet ingyenesen biztosítja a vendégeknek.
Az Oddity Central szerint a belgiumi Kuurne településen található Gust'eaux étterem WC-vizet szolgál fel vendégeinek. Az ivóvíznek viszont pontosan olyan íze van, mint a hagyományos víznek, és nincs szaga vagy színe. A Gust'eaux átfogó, ötlépcsős szűrési technikája lehetővé teszi, hogy a szennyvizet tiszta ivóvízzé alakítsa át, mindössze a vendégeknek való felszolgálása előtt ásványi anyagokkal kell kiegészíteni.
Azok számára, akik összerezzenek a szennyvíz ivásától, fontos kiemelni, hogy az egyedülálló víz-újrahasznosító rendszert először vegyszeresen kezelik. Ezt követően a víz egy részét összekeverik a tárolt csapadékkal, a maradékot pedig alaposan megtisztítják. A végeredmény a csapvíztől nem nagyon eltérő állagú és ízű, fogyasztható szennyvíz.
A Gust'eaux étterem nagymértékben használja a visszanyert WC-vizet. Az ingyenes ivóvíztől kezdve a kávén át a sörig mindenre használható.
A rendhagyó étterem képviselője szerint "Az így keletkező víz túl tiszta ahhoz, hogy iható legyen, ezért ásványi anyagokat adunk hozzá, hogy egészségesebbé tegyük". Bár ezzel a víztisztító módszert régóta messzi közösségek és települések ivóvízzel való ellátására használják, egyesek még mindig idegenkednek tőle.
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 12:38 Magára hagyták a babát a tűzforró autóban
- 10:36 Elbontják a Balaton legszebb kilátóját
- 8:34 Hatalmas erdőtüzek Németországban - evakuálni kell a lakosságot
- 6:12 BM: szeptembertől és januártól tovább emelkedik a tanárok és az óvónők bére
- 20:07 Négy francia megyében továbbra is a legmagasabb szintű a hőségriasztás
- 18:52 Minden idők legforróbb júniusán van túl Spanyolország
- 16:16 Új vércsoportot fedeztek fel francia kutatók - egyedülálló eset a világon
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06