Fontos az intenzív mozgás

Néhány sprinttel megelőzhető a diabétesz

Heti néhány perces intenzív testgyakorlás legalább annyira hatékony a felnőttkori cukorbetegség megelőzésében, mint az eddig javasolt napi félórás, átlagosan erőteljes mozgás - állítják brit kutatók.

2009.02.18 09:09MTI

James A. Timmons és munkatársai huszonéves férfiakat vontak be vizsgálatukba. Négy-hat igen erőteljes, félperces szobabiciklizés közé pár perces pihenőket iktattak, az edzés teljes ideje 17-26 perc volt.

A tesztalanyok ismételt vércukor- és inzulinszintjének mérése alapján megállapították, hogy cukoranyagcseréjük jelentősen javult a rövid, de intenzív mozgás hatására. "Már heti hét és fél perces mozgásnak is jelentős az egészségügyi előnye. Ez drámaian eltérő szemlélet a mostani gondolkodáshoz képest" - mondta Timmons.

Azt azonban hangsúlyozzák a kutatók, hogy megállapításuk fiatal, egészséges emberekre vonatkozik, a középkorúak, idősebbek és egészségügyi problémával élők az erőteljes mozgás megkezdése előtt kérjék ki orvosuk tanácsát. A tanulmány a BMC Endocrine Disorders című szakfolyóiratban jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.