Egészség

Az angol 10-11 évesek közül minden negyedik elhízott egy új felmérés alapján

Gyerekek ezreit fenyegetik a pandémia alatti elhízás következményei a szakértők szerint.

2021.11.18 03:30MTI

A pandémia alatt jelentősen megnőtt Nagy-Britanniában az elhízott gyerekek száma, a 10-11 évesek közül minden negyedik érintett - közölte a The Guardian a brit közegészségügyi szolgálat (NHS) adatai alapján.

Gyerekek ezreit fenyegetik a pandémia alatti elhízás következményei a szakértők szerint.

Az adatok egy idei felmérésből származnak: körülbelül a gyerekek negyedének magasságát és súlyát mérték meg. Rendes körülmények között csaknem minden gyerek részt vesz ebben a felmérésben, de az iskolák bezárása miatt ez idén nem történt meg. A mérést a 4-5 éves elsősök és a 10-11 évesek körében végzik a 15 éve kezdődött programban.

A friss adatok alapján az Angliában iskolát kezdő kicsik közül már majdnem minden hetedik elhízott. A 2019-20-ban mért 9,9 százalékról 2020-21-re 14,4 százalékra nőtt az arányuk.

Tíz-tizenegy éves korukra már több mint negyedük elhízott, 12 hónap alatt az arányuk 21 százalékról 25,5 százalékra nőtt.

Ha a túlsúlyosok arányát is figyelembe vesszük, a kisiskolások 28 százaléka volt túlsúlyos, a 10-11 évesek között pedig a tanulók 41 százaléka.

A szakértők arra figyelmeztettek, hogy a korábbi évek fokozatos növekedésével szemben a pandémia alatt kiugróan nőtt az arány.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.