A szerszám szívja meg!

A marihuána növeli a hererák kockázatát

A gyakori marihuánafogyasztás jelentősen növeli a hererák egyik különösen agresszív változatának kialakulását - olvasható egy amerikai tanulmányban, s amely szerint a szert használók 70 százalékkal veszélyeztetettebbek.

2009.02.09 17:58MTI

a tartós fogyasztóknál kétszeres a betegség kialakulásának veszélye. Az igen agresszív nem szeminoma típusú hererák az összes hererákos megbetegedés 40 százalékáért felelős, legtöbbször 20 és 35 éves kor között lép fel.

Ezzel szemben a szeminóma típusú megbetegedés jellemzően a 30 és 50 éves kor közötti férfiakat támadja meg. Észak-Amerikában és Európában az ötvenes évek óta 3-6 százalékkal csökkent a hererákos megbetegedések gyakorisága. Mivel ugyanebben az időszakban a kannabiszfogyasztás is nőtt, a seattle-i Fred Hutchinson Rákközpont kutatói megállapították, hogy összefüggés áll fenn a két tényező között. Összehasonlították 370 hererákos beteg, és 980 hasonló korú egészséges férfi marihuánafogyasztásának hatásait.

Az adatok elemzése világosan kimutatta, hogy a marihuána fogyasztás megnövekedett veszélyeztetettséggel jár. Az összefüggés oka azonban eddig még nem tisztázódott.

Elképzelhető, hogy a kábítószer használata befolyásolja a hormontermelést - mondta a Cancer című szaklapnak Janet Dailing epidemiológus, aki részt vett a tanulmány elkészítésében.

Ez megmagyarázhatná, hogy miért veszélyeztetett mindenekelőtt minden férfi, aki 18 éves kora előtt marihuánát szívott. Más tanulmányok már korábban rámutattak, hogy a kannabisz ronthatja a sperma minőségét és csökkentheti a tesztoszterontermelést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.