Gasztro

A világ legundorítóbb ételeit mutatja be egy berlini múzeum

A "különlegességek" között van békából készült smoothie, rántott tehéntőgy és egy német specialitás, az atkák emésztőnedveivel érlelt úgynevezett atkasajt.

2021.06.29 07:51MTI

A Disgusting Food Museum (Undorító Ételek Múzeuma) - amely Malmö után nyitott meg Berlinben is - nem országok szerint csoportosítja a furcsa fogásokat, hanem élelmiszercsoportok szerint. Így több fogásból álló menüként is megélhető a kiállítás - mondta Martin Völker igazgató.

A menü az italokkal indul: ide tartozik a hódpézsmával, azaz a hód végbele és ivarnyílása között elhelyezkedő mirigyek által kiválasztott anyaggal ízesített ital, vagy a strucctojással készített likőr.

A múzeumban nem csak távoli országok ételeit mutatják be, mivel nem akartak "gyarmatosító" szemmel nézni ezekre az országokra. "Ezért megpróbáltunk minden fogáshoz hasonló párt találni Németországból" - mondta Völker. Így kapott helyet a visszataszító ételek sorában a libamáj is.

"Olyan dolgoktól undorodunk, amelyek túl idegenek számunkra, vagy éppen túl közel vannak. Itt nem ennénk kutyát, mert túl közel állnak hozzánk. Ezzel szemben Indiában elképzelhetetlen, hogy megegyék a szent tehenet" - mondta Bastienne Neumann táplálkozáskutató.

Völker elmondta, hogy a kiállítással nemcsak a figyelmet akarják felhívni ezekre az ételekre, a tárlat a felvilágosítást is szolgálja a fenntarthatóság és az állatok jólléte szempontjából. Kiemelte: a kiállítás miatt egy állatot sem öltek meg szükségtelenül.

A látogatók a kiállításon közelről megtekinthetik az ételeket, megszagolhatják és le is fotózhatják őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.