Gasztro

Génmódosított lazac kerül az amerikaiak tányérjára

Miután az amerikai hatóságok engedélyezték az emberi fogyasztását, a héten már az amerikaiak tányérjára kerülhet a génmódosított lazac, amelynek piaci bevezetését korábban a pandémia miatt el kellett halasztani.

2021.05.28 16:18MTI

Az AquaBounty Technologies Inc. biotechnológiai vállalat által előállított génmódosított lazacok tonnái indulnak el az éttermek és házhozszállító szolgáltatók felé. A vendéglátóhelyeken nem kötelező feltűntetni, hogy genetikailag módosított-e egy termék.

Az AquaBounty egy Indiana állambeli beltéri akváriumban, Albanyban tenyészti a gyorsan fejlődő, genetikailag módosított lazacokat. A módosított lazac kétszer olyan gyorsan fejlődik, mint a vadon élő, a piacképes méretet - 3,6-5,4 kilogrammos súlyt - 18 hónap alatt éri el 36 hónap helyett. Ráadásul kevesebb táplálékra van szüksége, mint a természetben élő példányoknak.

A génmódosított lazacok bojkottjára felszólító aktivisták ugyanakkor kampányt indítottak a vadon élő lazacok védelmében és az őslakosok fenntartható halászathoz fűződő jogainak megőrzése érdekében.

A kampányban dolgozó Jon Russell szerint a genetikailag módosított lazacok súlyos fenyegetést jelentenek az egészséges táplálékrendszerre. Nézeteik szerint tájékoztatni kell az embereket arról, hogy amit megesznek, az honnan származik.

Az AquaBounty viszont azzal érvel, hogy betegség- és antibiotikummentes lazacot forgalmaz, azt állítja, hogy termékének előállítása kisebb karbonlábnyommal jár, és nem szennyezi a tengeri ökoszisztémákat, mint a hagyományos tengeri ketreces tenyésztés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.