Orvostudomány

Páratlan szívátültetéssel mentették meg egy csecsemő életét

A kéthónapos kislánynak veleszületett szívbetegsége volt, ezt már világra jötte előtt diagnosztizálták nála. A transzplantáció idején súlya csupán 3,2 kilogramm volt.

2021.05.18 07:22MTI

Páratlan szívátültetéssel mentették meg egy spanyol csecsemő életét, orvosai olyan donorszívet használtak, amely néhány percre megállt, ráadásul a donor és a beteg nem volt azonos vércsoportú - jelentette be hétfőn a Gregorio Maranon Kórház.

"Kétszeres csoda volt" - mondta Juan Miguel Gil Jaurena, a madridi kórház gyermek szívsebészetének vezetője, hozzátéve, hogy ez az eljárás három éve még nem létezett kisgyermekek esetében és ilyen kicsi gyermeken még soha nem alkalmazták.

Az eset megnyitja az utat az előtt, hogy több olyan szívátültetésre váró kisgyermeket mentsenek meg, akik túl fiatalok ahhoz, hogy szívkamra működését támogató ezközöket alkalmazzanak náluk addig, amíg nincs megfelelő donorszív.

A kéthónapos kislánynak veleszületett szívbetegsége volt, ezt már világra jötte előtt diagnosztizálták nála. A transzplantáció idején súlya csupán 3,2 kilogramm volt.

A műtétet komplikálta, hogy a donor Spanyolország egy másik térségének kórházában volt és a szív néhány percre megállt, újra kellett indítani működését.

"A kislány a legkisebb csecsemő, akin szívátültetést végeztünk, 24 órával a műtét előtt állapota sokat romlott. Transzplantáció nélkül valószínűleg ma nem lenne itt" - közölte Manuela Camino, a gyermek szívátületési osztály vezetője.

A kisgyermek jelenleg a kórházban lábadozik.

Tavaly a legtöbb szervátültetést a világon Spanyolországban végezték el, ahol egymillió emberre 37,4 donor jut az Egészségügyi Világszervezet szervadományozási és transzplantációs adatbázisa szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.