Egészség

Évtizedek óta nem volt ilyen enyhe influenzaszezon Németországban

Minden korábbi influenzaszezonban több száz haláleset történt, a 2017-18-as súlyos járványban majdnem 1700.

2021.04.22 14:22MTI

Nagyrészt a pandémia elleni intézkedéseknek köszönhetően évtizedek legenyhébb influenzaszenzonja zajlott Németországban, eddig mindössze 519 esetben igazolták a vírus jelenlétét.

A Robert Koch Intézet (RKI) influenza-munkacsoportjának adatai alapján ez a szám az influenzahullám kezdetének hivatalos kritériumait sem teljesíti.

"Egyáltalán nem volt influenzajárvány ebben a szezonban" - fogalmazott az RKI szóvivője.

Azóta, hogy a munkacsoport 1992-ben elkezdte az adatok rögzítését, ez idén fordult elő első ízben. Az északi félteke legtöbb országában szintén elmaradt az éves influenzajárvány.

Az RKI jelentése szerint az országban összesen 13 halálesetet lehet laboratóriumi vizsgálat alapján az influenza idei hullámához kötni.

Minden korábbi influenzaszezonban több száz haláleset történt, a 2017-18-as súlyos járványban majdnem 1700. Mivel ezek csak a laborvizsgálattal igazolt esetek, a valós szám ennél biztosan magasabb. A 2017-18-as influenzajárvány valódi halálos áldozatainak száma nagyjából 25 ezer lehetett Németországban az RKI becslése alapján.

Az influenzaszezon elmaradásának fő oka az új típusú koronavírus terjedésének megfékezésére hozott intézkedések sora lehet.

A gondosabb higiéné, a maszkviselet, az emberek közötti távolság megtartása, a szobák szellőztetése, az otthonról végzett munka, az iskolák időszakos bezárása mind hozzájárult, hogy a világ számos országában történelmi mélypontot értek el az influenza esetszámai - írta az RKI.

A szokásosnál nagyobb volt az érdeklődés az influenza elleni védőoltás iránt is, ami a koronavírus-járványnak és a vakcinákról szóló vitáknak köszönhető.

A németországi egészségügyi adatok szerint márciustól decemberig mintegy 3,5 millióval több influenzaoltást adtak be, mint az előző év ugyanezen időszakában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.