Ennyire durva a koronavírus-járvány következménye

Háromból egy Covid-19-en átesett ember szenved hosszú távú szövődményektől

A páciensek több mint fele szenvedett egyszerre több tünettől két hónappal a kórház elhagyása után.

2021.03.23 11:17MTI

Háromból egy Covid-19-en átesett beteg hosszú távú szövődményektől szenved - állapította meg egy elemzés, amely a témában készült tanulmányok alapján született.

A leggyakrabban említett szimptómák között szerepel a fáradtság, a légszomj, a szorongás, a depresszió és a poszttraumás stressz-szindróma (PTSD) - írták a kutatók a Natural Medicine folyóiratban hétfőn publikált tanulmányban.

A kutatás szerzői szerint az adatok arra utalnak, hogy a Covid-19 hosszú távú következményeivel kapcsolatos egészségügyi vészhelyzetet alulértékelik, és a kormányoknak alaposabban meg kell vizsgálniuk és meg kell találniuk a kezelés módját.

Kartik Sehgal, a bostoni Dana-Farber Rákintézet onkológusa, a tanulmány szerzője az AFP-nek arról beszélt, hogy globálisan milliókat fertőzött meg a koronavírus (SARS-CoV-2), és ennek a páciensek fizikai, kognitív és mentális állapotára gyakorolt egészségügyi hatásait még vizsgálni kell.

"Lehet, hogy még csak a jéghegy csúcsát látjuk" - figyelmeztetett a kutató.

A Covid-19 súlyos eseteinél gyakori, hogy hosszú ideig fennmaradnak a légzési problémák, ugyanakkor tanulmányok igazolják azt is, hogy a vírus más szerveket is megtámad, és ez különféle szövődményekhez vezet, köztük szív- és érrendszerei megbetegedéshez és krónikus gyulladáshoz - áll az elemzésben.

Sehgal és kollégái kilenc európai, amerikai és kínai hosszú távú tanulmányt elemeztek, és megállapították, hogy számos páciensnél jelentkeztek különféle szervi megbetegedések hónapokkal a kórházból történt elbocsátásuk után.

Összességében a tanulmányokban szereplő páciensek 30 százalékánál jelentkezett legalább egy olyan szimptóma, mint a fáradtság, a légszomj vagy valamilyen mentális probléma.

Egy olaszországi tanulmányban, amely 143 beteg esetét vizsgálta, a kutatók azt írták, hogy a páciensek csaknem 90 százalékánál lépett fel valamilyen elhúzódó tünettel járó szövődmény hatvan nappal a koronavírus-fertőzés kezdete után.

A leggyakoribb tünetek között volt a fáradtság (53,1 százalék), a légszomj (43,4 százalék), az ízületi fájdalom (27,3 százalék) és a mellkasi fájdalom (21,7 százalék).

A páciensek több mint fele szenvedett egyszerre több tünettől két hónappal a kórház elhagyása után.

Három tanulmány, amely francia, brit és kínai kutatások alapján készült, azt mutatta, hogy a betegek 25-30 százalékánál alvási zavarok léptek fel hetekkel a Covid-19-ből való felépülésük után.

Több tanulmány alapján az is kiderült, hogy a betegek 20 százaléka hajhullásról is beszámolt.

A betegség mentális egészséggel kapcsolatos szövődményei ugyancsak aggasztóak.

Olaszországban 402 felgyógyultból a kórházba kerülésük után egy hónappal 56 százaléknál igazoltak a vizsgálatok valamilyen pszichiátriai problémát, köztük poszttraumás stresszt, depressziót vagy szorongást.

A tanulmány szerzői szerint a betegek mintegy 30 százalékánál alakul ki poszttraumás stressz-szindróma, miután kórházba kerülnek Covid-19-cel.

A kutatók szerint fontos, hogy a betegség fizikai és mentális szövődményeit egyaránt vizsgálják. Emellett további hosszú távú kutatásokra van szükség a Covid-19 következményeinek feltárására, valamint ki kell szélesíteni a betegség elhúzódó szövődményeitől szenvedő páciensek klinikai ellátórendszerét.

Sehgal hangsúlyozta: tanulmányuk remélhetőleg világosan rámutatott, hogy a Covid-19 túlélése nem feltétlenül kielégítő egészségügyi eredmény.

"Miközben a halálozás elkerülése a legfontosabb cél marad, az is nagyon fontos, hogy felismerjük, a Covid-19 sok szervet betegít meg" - mondta.

A páciensek a kórházból történt elbocsátásuk után továbbra is orvosi segítségre szorulnak, és ez három-négy hét elteltével sem szűnik meg feltétlenül - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.