Koronavírus-járvány

A hasnyálmirigyet is károsíthatja az új típusú koronavírus

A Covid-19 súlyos lefolyása esetén a hasnyálmirigy inzulintermelő béta sejtjei megfertőződhetnek.

2021.02.04 07:27MTI

A hasnyálmirigyet is károsíthatja az új típusú koronavírus, a SARS-CoV-2 - állapították meg az Ulmi Egyetemi Klinika kutatói.

A Nature Metabolism című tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerzői azt találták, hogy a Covid-19 súlyos lefolyása esetén a hasnyálmirigy inzulintermelő béta sejtjei megfertőződhetnek - áll az Ulmi Egyetem szerdai közleményében.

A tudósok szerint eredményeik arra is magyarázatot adhatnak, miért lépnek fel egyes pácienseknél, akiket a SARS-CoV-2 okozta Covid-19 miatt kezelnek, cukorbetegséghez hasonló tünetek, valamint arra, hogy miért romlik a megfertőződött diabéteszesek cukoranyagcseréje.

Ugyanebben a tudományos lapban korábban a Kieli Egyetem kutatói beszámoltak egy 19 éves fiú esetéről, aki a koronavírus-fertőzés után cukorbeteg lett.

A Covid-19 miatt kezelt páciensek körében újra és újra találni olyan eseteket, ahol a vércukorszint szabályozása sérül - írta Martin Wagner, az ulmi klinika főorvosa, a tanulmány vezető szerzője.

A folyamat kivizsgálására a kutatók hasnyálmirigyszövetet hoztak érintkezésbe az új koronavírussal, és azt találták, hogy a vírus megfertőzi a szövetet.

Ezután elhunyt betegeket vizsgáltak, és kimutatták, hogy amikor a tüdőben már nem maradt vírusfehérje, a hasnyálmirigyben még kimutatható volt. A vizsgált esetekben a páciensek különböző hosszúságú Covid-19 után haltak meg.

A tudósok szerint ez arra utal, hogy a koronavírus-fertőzés gyakoribb és tovább tart, mint korábban vélték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.