Koronavírus-járvány

Dietetikus: a rostfogyasztás erősíti az immunrendszert

Az egészséges táplálkozás alapja naponta egy-két alkalommal 10-15 dekagramm gyümölcs, illetve minden főétkezéshez 10 dekagramm zöldség elfogyasztása.

2021.01.27 03:30MTI

A járvány idején kiemelten fontos, hogy egészséges táplálkozással, megfelelő rostfogyasztással támogassuk immunrendszerünket - hívta fel a figyelmet Somogyi Kovács Anita dietetikus kedden az M1 aktuális csatornán.

A magas rosttartalmú étrend csökkenti a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát is - hangzott el a műsorban.

A dietetikus azt mondta, az egészséges táplálkozás alapja naponta egy-két alkalommal 10-15 dekagramm gyümölcs, illetve minden főétkezéshez 10 dekagramm zöldség elfogyasztása. Emellett legalább napi egy étkezésnél ajánlott teljes kiőrlésű gabonából készült termék bevitele a szervezetbe. Nagy mennyiségű rostfogyasztásnak megfelelő vízbevitel mellett kell történnie.

Somogyi Kovács Anita kitért arra, hogy a rostfogyasztás jótékony hatásait egyes bélrendszeri megbetegedések - mint az irritábilis bélszindróma vagy a kontaminált vékonybélbetegség - megkérdőjelezheti. Ilyen esetekben oda kell figyelni arra, hogy milyen zöldségeket, gyümölcsöket fogyaszthat a beteg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.