Orvostudomány

A világon elsőként végeztek kettős váll- és karátültetést Franciaországban

A 15 órán át tartó operáció során egy izlandi férfinak adtak új végtagokat a francia orvosok. Soha korábban nem történt ilyen.

2021.01.15 18:24MTI

A világon elsőként kettős váll- és karátültetést hajtottak végre Franciaországban, a Lyoni Egyetemi Kórházban (HCL). Az operációra szerdán került sor, de csak most jelentek meg róla hírek.

A Lyonban és környékén 13 egészségügyi intézményt tömörítő Hospices Civils de Lyon (HCL) közleménye szerint az új végtagokat egy 48 éves izlandi férfi kapta, aki 26 évesen balesetben - nagyfeszültségű távvezetékre esve - veszítette el karjait. A páciens stabil állapotban volt péntek reggel - áll a közleményben.

A HCL Édouard Herriot nevét viselő kórházában végzett végtagátültetés 15 órán át tartott számos magán- és állami orvos- és ápolócsoport részvételével. A lyoni kórházközpontban úgy tudják, hogy ez volt a maga nemében az első transzplantáció a világon, a korábbi hasonló műtétek nem foglalták magukba a vállátültetést. Ugyanebben a kórházcsoportban végezték 1998-ban a világ első kézátültetését, majd 2000 januárjában az első kettős, sőt az alkart is magába foglaló kézátültetését. A világ első kettős karátültetését 2008 júliusában hajtották végre Németországban egy munkabalesetben megsérült földművesen.

A HCL azt ígérte, hogy rövid időn belül további részleteket tesz közzé az újszerű transzplantációról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.