Világszerte közel 200 millió férfit érint

Szívbetegséget is jelezhet a merevedési zavar

A szív nem csak a szimbolikában kapcsolódik szorosan a szerelemhez, szenvedélyhez, szexuális együttléthez, hanem a valóságban is.

2009.01.25 09:03WEBbeteg

A szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) megbetegedések a boldog együttlét örömét tehetik tönkre. Mindenki számára fontos információ, hogy a korán észlelt esetek 90 százalékában a probléma kezelhető, vagy a tünetek jelentős mértékben csökkenthetők. A merevedési zavar, potenciazavar (erektilis diszfunkció) hátterében szív- és érrendszeri betegség is állhat.  Az erektilis diszfunkció első tünetként, a jellegzetes szívpanaszok nélkül is figyelemfelkeltő. Az esetek több, mint 90 százalékában a kardiovaszkuláris panaszok jelentkezése előtt már két évvel jelezheti az alapbetegséget.

Ha a kivizsgálás ebben a korai időszakban nem történik meg, az érintett férfiak nem csak a merevedésükről, hanem akár az infarktus és egyéb súlyos szívtünetek kivédéséről is lemondanak. A két betegség közös oka abban keresendő, hogy az erek rossz általános állapota nemcsak a szív, hanem a hímvessző vérellátásában, így működésében is zavart okoz.

Életveszély is lehet

Az érem másik oldala azonban az, hogy a fokozott szexuális aktivitás kiválthatja a háttérben húzó megbetegedés tüneteit. A nemi együttlét fizikai megterhelést jelent a szervezet számára, hiszen pulzusszám és vérnyomás-emelkedést okoz. Kezeletlen magasvérnyomás betegség, koszorúér szűkület és szívritmuszavarok esetén így akár életveszélyes állapotot okozhat.

Ezért ajánlják a kardiológus szakemberek bizonyos esetekben a szexuális aktivitás csökkentését, vagy ideiglenes mellőzését. Például egy szívinfarktuson átesett férfi esetében tanácsos a nemi együttlét kihagyása 1-2 hétig. A hosszú ideg tartó absztinencia után újrakezdett szexuális élet a fent említett okok miatt hasonló kockázatot hordoz magában.

Sokakat érint

Világszerte közel 200 millió férfit érint a merevedési zavar, és a kivizsgálás hiánya miatt nehéz megbecsülni azok számát, akiknél ez keringési megbetegedéssel társul. További részletek a webbeteg oldalán!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.