Egészségügy
Dietetikus: daganatot okozhat a sütéskor keletkező akrilamid
A megelőzésnek a változatos étrend a kulcsa.
2020.08.01 02:30MTIRosszindulatú daganatok kialakulásához vezethet a sütéskor keletkező akrilamid nagy dózisú, tartós fogyasztása - hívta fel a figyelmet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.
Erdélyi Alíz dietetikus hozzátette: a megelőzésnek a változatos étrend a kulcsa.
Mint mondta, a vizsgálatok azt mutatják, hogy a felnőttek akrilamid-fogyasztásának legnagyobb részét sültburgonya, kávé, kenyér és keksz teszi ki.
Egy étel akrilamid-tartalma a sütési időtől is függ, vagyis egy három percig pirított kenyérnek kevesebb a károsanyag-tartalma, mint egy hat percig pirítottnak - jegyezte meg Erdélyi Alíz.
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:30 NGM: családok életét jelentős mértékben befolyásolják az üzemanyagárak
- 21:30 Az átjelentkezéssel szavazók voksai nem "utaznak"
- 18:58 Képek az M2-es autóúton Vácnál történt balesetről
- 18:52 PM: Magyarország készíti az unió jövő évi költségvetését
- 17:51 Zelenszkij szerint az új, 60 milliárdos amerikai támogatással esély nyílhat a győzelemre
- 16:50 Szijjártó Péter részvétét nyilvánította Ománnak az árvízkatasztrófa kapcsán és megköszönte két magyar kimentését
- 15:49 Újfasiszta terrorszervezetek online fórumának betiltását kezdeményezte a brit kormány
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06