Ha túl sok a követelmény az ágyban

Impotencia 30 évesen?

A férfiak egy része beismeri, hogy csődöt mond az ágyban. Miért? A frusztráció, a stressz, az emancipáció vagy éppen a környezetünkben lévő mérgek okolhatók a vágy elvesztése miatt?

2008.08.13 12:48ideal.hu

Cikkünk bemutatja, hol keresendők a valódi okok és mi segíthet leginkább a problémán! "Este kilenc körül egy pohár vörösbor egy nyers tojással... és egy órával később..." - henceg a férj. Ám ugyanazon a napon felesége azt mondta barátnőjének: "Nálunk már egy éve nem megy. Vajon alkalmasint félrelép a férjem?" Igen, félrelépett. Csak másképp, mint ahogyan azt a felesége gondolta.

A fent idézett férfi csupán egy a több százezer, 28-40 éves férfi közül, akiknek állandó problémáik vannak a szexuális életben. Impotenciával küzdenek. A szó latin eredetű, és tehetetlenséget jelent. Minden tizedik karrierista férfinak manapság nehézségei adódnak, ha partnerével alszik, így vélekednek a szexológusok. És ez korántsem a magyarok speciális gondja.

Amerikában már évek óta dúl az LSD-szindróma. Az LSD a csekély szexuális vágy (Low Sexual Desire) rövidítése, és az élvezet elvesztését jelenti, ami potenciazavarokat és impotenciát idéz elő. Az okok a legtöbb esetben a lelki problémák terén keresendők. " A pszichikai vágyölők közül az első helyen a kudarctól való félelem áll. Már két kudarc az ágyban elegendő ahhoz, hogy egy férfi állandó krízisben legyen. "

A férfiak körében másodikként a felelősségtől való félelem hat pusztítóan a potenciára. Sok férfi nem érzi magát elég érettnek egy tartós kapcsolathoz és alapvetően elutasítja a társas kapcsolattal járó minden felelősséget.

Harmadikként az állandó teljesítési kényszer és a munkahelyi stressz sorolható a legerőteljesebb szerelemgyilkolók közé. Egy amerikai tanulmány szerint két év múlva a férfiak 50%-a szenved majd potenciazavaroktól.

Néhány orvos tapasztalatai szerint azonban nem feltétlenül a stressz az, ami a rettegett tehetetlenséghez vezet. Sok férfi egyenesen a stresszes életmódban keres menedéket, mert a szexuális kapcsolatban már régebben is gondjai voltak.

Ha a természet a hibás

Természetesen fizikai tényezők is szerepet játszhatnak a fiatal férfiak potenciavesztésében: a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a zsíranyagcsere-zavar, a dohányzás és bizonyos gyógyszerek szedése. Az utóbbiakhoz tartoznak a béta-receptor-blokkolók (vérnyomáscsökkentők), az allergiaellenes szerek, az altatók, a pajzsmirigyhormonok, a nyugtatók, a mellékvesekéreg-hormonok, például a kortizon, illetve a köszvény elleni szerek.

A 30 és 40 év közötti férfiaknál azonban leggyakrabban az hat lankasztóan, ha pszichikailag mind az ágyban, mind az íróasztal mellett állandó teljesítéskényszer alatt állnak. Ugyanis egyre több férfi érzi úgy, hogy a modern, öntudatos nők miatt a szexuális kötelességvégzés pozíciójába szorulnak. A nők az ágyban is emancipálódtak: férfivadászatra indulnak. Egy tanulmány szerint a nők 42%-ának volt már 10 partnere, míg a férfiak csupán 28%-ára igaz ugyanez. Egy kérdőíves felmérés alapján a 25–34 év közötti férfiak 62%-a bevallja, hogy már csődöt mondott az ágyban, mert nem volt megfelelő az erekciója. A legtöbbjük ezért a fáradtságot, a stresszt, a frusztrációt vagy az alkoholt okolta.

A lemondásterápia

A valódi okok még a szexológusok számára is sötétben rejtőznek. Ismert, hogy a nitrogén-dioxid és a prosztaglandin fontos szerepet játszik az erekcióban, vagyis a férfi nemi szerv fölegyenesedésében. Azt is tudják már, hogy nyomelemként a cink és a szelén átmenetileg serkenti a férfi nemi hormonok képződését és a szex iránti vágyat. Továbbá ismert még az is, hogy az erekció hidraulikaként működik: a beáramló vér megkeményíti a péniszt és ez ad erőt a férfinak. Minden mechanikus beavatkozás éppen ezért a jobb véráramlásra irányul. Súlyos esetekben a péniszbe közvetlenül beadott injekciókkal lehet segíteni, más esetekben pedig vákuumpumpával, mely a vért a péniszbe szívja. Ezeknél sokkal nehezebb a pszichikai tényezőket kezelni.

Ám néhány pszichoterapeuta olyan terápiáról számol be, amely már sok esetben segített. Egy impotens férfinál, akivel a felesége nyíltan közölte, hogy rossz szerető, erre az orvos közösülési tilalmat rendelt el. A férj betartotta a szigorú előírást, mely szerint esténként legalább egy óra hosszat ébren kell eltöltenie az ágyban a feleségével. Néhány nap múlva a pár telefonált: a koitustilalmat nem lehet tovább betartani.

Újabban naponta többször is szerelmeskednek, és mindegyikőjük örömet talál ebben. Miért hát a tilalom? A bevezetőben említett férj is megpróbálta a lemondásterápiát. Felesége újabban azt újságolta barátnőjének: "Te, én azt hiszem, a férjem barátnőjével véget ért a dolog. Ismét megy minden. Jobb, mint előtte bármikor."

Mit tehetünk még?

• Az erekcióhoz úgynevezett VIP-fehérjékre van szükség, hogy a pénisz erei jobban kitáguljanak. A szervezet fehérjehasznosítását (így a VIP-hatást is!) fokozhatjuk enzimekkel: ananász, papaya, hasnyálmirigy-kivonatokkal.

• A kálmosgyökér fokozza a vérkeringést és segít ellazítani. Négy héten át igyon meg 1/4 liter kálmosgyökérteát: 8 órán át áztasson 1 evőkanálnyit 2,5 dl vízzel, majd szűrje le, és kortyolja el.

• A szexuális kedvet fokozhatjuk és a feszültséget oldhatjuk illóolajokkal is. A gyömbér, a kardamom, az édeskömény, a szantálfa és a muskotályos zsálya a legalkalmasabb. Használhatjuk őket aromamécsesbe, maszszázshoz vagy relaxálófürdőbe egyaránt.

• A homeopátiás szerek közül az Avena sativa D12 vált be legtöbbször (3x5-10 csepp), de érdemes szakember segítségével megkeresni az alkati szert is.

• Pótolja rendszeresen a cinket. Az ejakuláció során az ondóval ugyanis sok kiürül. Fogyasszon sok olajos magot, tökmagot, barna rizst, teljes őrlésű gabonából készült ételt.

• Sportoljon rendszeresen, mert az oldja a stresszt és segít lebontani az erekciót gátló hormonokat, de ne vigye túlzásba, mert az sem jó!

• Időnként tisztítsa ki a szervezetét, mert a túl sok salakanyag, nehézfém is rontja a szexuális teljesítményt. Évente egyszer végezzen hosszabb böjtkúrát, hetente egy nap pedig csak zöldséget vagy gyümölcsöt egyen!

• A potenciazavarok kezelésére mellékhatásoktól mentes természetes készítményként a zsázsa gumójának kivonata ajánlható. A lepedium meyeni (pl. a Maca Vibeben) nem tartalmaz hormont és nem is avatkozik be a hormonháztartásba, mégis jelentősen javítja a szexuális potenciált.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.