Izgalmas ételkalandok ínyenceknek

Paprikás csirke az Északi-sarkon

Létrejöttének öt éve alatt folyamatosan a magyar és egyetemes gasztronómia népszerűsítésére törekedett a Lucullus Baráti Társaság.

2009.01.17 14:48MTI

A gasztronómiai egyesület ínyencvacsorákat, különleges gasztro-expedícióikat szervezett és közben érdekes tapasztalatokra tett szert arról, hogy milyen ízeket kedvelnek a magyarok.

A Lucullus Baráti Társaság (Lucullus BT) 2003 és 2008 között összesen 65 ínyencvacsorát szervezett, amelyeken mintegy háromezer - 22-65 év közötti - érdeklődő vett részt, akik az ország minden tájáról érkeztek (49 százalékuk Budapestről), többféle társadalmi osztályt képviseltek és nagyjából 50-50 százalék megosztásban voltak a nők és a férfiak. A vacsorák, amelyeket többnyire éttermekben rendeztek meg, különböző nemzetek konyháinak ételei köré szerveződtek, de egy idő után alapanyagok, kuriózumok alapján is rendeztek kóstolóesteket. Ezeknek változatos helyszínek adtak otthont, volt amelyiket moziban, volt amelyiket a szabad ég alatt tartották.

Több alkalommal vehettek részt az érdeklődők kínai, indiai, spanyol, olasz-, görög és grúz vacsorán, emellett volt egy-egy orosz, szlovák, szír, argentin, azerbajdzsán, finn, belga, indonéz, francia, feröer-szigeteki, bolgár, horvát, örmény, kongói, japán, ruszin, pakisztáni, bajor, etióp, vietnámi, skót, üzbég, erdélyi és perzsa lakoma is. Lukóczki Gábor, a Lucullus Baráti Társaság elnöke szerint a legjobban a magyar, kínai, indiai, feröer-szigeteki, olasz, belga, grúz, örmény, görög és andalúz konyhák tetszettek a vendégeknek.

A legkevésbé az argentin, ruszin, bolgár, skót, etióp, perzsa, bajor és vietnámi ízek álltak közel az érdeklődőkhöz. Az összes többi nemzet konyhája mérsékelt érdeklődésre számíthatott.

- Mindezek alapján kijelenthetjük, hogy a magyar embereknél fontos szerepet játszik a saját, megszokott ízvilág, azaz a magyaros ízek szeretete. Mindenki imádta a Márton napi libalakomát Szécsényben, a balatonfőkajári halvacsoránkat, falusi disznóvágásainkat, de nem tudtunk mellélőni a közeli országok ízeivel sem. Az olasz, spanyol, görög ételek mind földrajzi, mind történelmi szempontból mindig, minden körülmények között ízlettek a magyar embereknek - fogalmazott a Lucullus BT elnöke.

A vacsorákon az is kiderült, hogy a magyarok szeretik az egzotikumokat is. Sokaknak jelentett nagy élményt a feröer-szigeteki viking vacsora, amelyen többek között lapos horgászhalat, lókagylót, tartósítószer nélküli halkolbászt és birkamell-szalámit kínáltak a vendégeknek. - Mindenképp meg kell említenünk a kongói vacsorát is, amelyen inkább az ismeretlen megismerése, mint a jó ízű falatozás vezérelte a vendégeket - az étlapon ugyanis szerepelt mocsári krokodil, manióka (forró égövi cserje, amelynek burgonyaszerű gumós gyökerét fogyasztják) és majomhús is, igaz ez utóbbit végül levettük az étlapról, mert nem találtuk elég frissnek az alapanyagot.

De nemcsak a nemzetiségi vacsorák kínáltak izgalmas ételkalandot, hanem a különböző alapanyagok, kuriózumok köré szerveződött kóstolók is. Az afrodiziákum vacsorán például egy szexológus-orvos, az Orgazmus klinika vezetője, Tóth Emese mesélt a vágykeltő ételek fiziológiai hatásairól - tette hozzá Lukóczki Gábor. Bár kétségkívül különleges gasztronómiai élményt kínáltak az ínyencvacsorák, a Lucullus BT hírnevét mégsem ezeknek, hanem gasztro-expedícióinak köszönheti.

Az egyesület tagjai főztek paprikás csirkét az Északi-sarkon (élményeikről könyvben is beszámoltak), készítettek tevehúsos tarhonyát Afrikában a 2007-es Budapest-Bamako rallin, Lukóczki Gábor pedig még a levegőben is főzött: az egyesület elnöke több mint félszáz méter magasban készítette el a paprikás csirkét a belgiumi Zonhovenben felállított Dinner in the sky étteremben.

Az extrém étterem 22 székből és egy öt tonna súlyú asztalból áll, amelynek alapterülete 45 négyzetméter. Az üvegtetővel ellátott éttermet 160 tonnás daru emeli 50-70 méter magasba, ahol a biztonsági övekkel a székekhez rögzített vendégek akár 180 fokban körbeforogva élvezhetik a tájat lakomájuk befejezését követően.

Kiemelkedik az expedíciók közül a Szilasfood-Lucullus Góbi-Expedíció, amelynek keretében ezer kilométert tettek meg az egyesület tagjai szakértőkkel együtt a mongóliai Góbi sivatagban. A Magyar Földrajzi Társaság által tudományos expedíciónak minősített, és a Budapesti Műszaki Egyetem valamint a Semmelweis Egyetem által is támogatott vállalkozás hét tagja a világ egyik legnagyobb pusztaságában gasztronómiai, orientalista, orvostudományi és rádiós megfigyeléseket végzett, valamint tapasztalatokat gyűjtött az expedíciós energiaellátás területén.

Túróczi Gábor úgy véli: a hazai gasztronómia - legyen szó akár magyar vagy külföldi éttermekről, alapanyagokról, konyhatechnikákról, főzőkurzusokról, szakcikkekről vagy csak szimplán kommunikációról - robbanásszerű fejlődés előtt áll. - A Michelin csillagoknak sajnos még nem jött el az ideje, az éttermeket viszont valahogyan minősíteni kell - ezen évek óta dolgozunk, és üdvözöljük a hasonló kezdeményezéseket. Természetesen törődnünk kell a szakácsképzéssel, a szakács továbbképzéssel, külföldi mesterek Magyarországra hozatalával, gasztronómiai versenyek, receptbajnokságok szervezésével, tájjellegű magyar ételeink újrafelfedezésével, de a legfontosabb, hogy mindezt együtt tegyük.

Bízom benne, hogy a különböző gasztronómiai egyesületek, szakírók, étteremkritikusok, gasztro-bloggerek, ételkedvelő, ínyenc amatőrök egymás segítségére sietnek, hogy együtt szolgálják a gasztronómia közös ügyét. A Lucullus BT a jövőben is megtesz mindent a hazai és egyetemes gasztronómia népszerűsítése érdekében - ígérte végül a társaság elnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.