Tanulmány

A naponta könyvet olvasó gyerekek jobban teljesítenek az iskolában

Egy jó könyv jobban fejleszti az olvasási készséget, mint bármilyen más típusú olvasnivaló.

2020.02.28 23:30MTI

A naponta könyvet olvasó gyerekek jobban teljesítenek az iskolai teszteken - állapította meg egy nagyszabású új tanulmány.

Az Oxford Review of Education című folyóiratban publikált kutatást a Malagai Egyetem és a University College London (UCL) tudósai vezették. Elemzésük szerint az iskolán kívüli olvasmányok közvetlen hatással vannak a gyerekek iskolai teljesítményére. Egy jó könyv jobban fejleszti az olvasási készséget, mint bármilyen más típusú olvasnivaló.

A tanulmányhoz az Andalúziai Oktatási Felmérő Hivatal adatbázisát használták fel. Azokat a kérdőíveket elemezték, amelyeket több mint 43 ezer spanyol tanuló 2008-2009-ben töltött ki 10 és 11 éves kora között, aztán ismételten 13 és 14 éves kora között 2011-2012-ben. A vizsgálatból kiderült, hogy azok a diákok, akik naponta olvastak könyvet, annyival jobb eredményeket értek el az iskolai teszteken, ami plusz háromhavi középiskolai tanulmányi előmenetellel volt egyenértékű.

Az újságok, képregények vagy magazinok rendszeres olvasása nem járt hasonlóan pozitív hatással a kutatók eredményei szerint, a novellaolvasás pedig csak nagyon csekély előnyt hozott.

A kutatás megállapításai fontos jelzést küldhetnek a szülőknek, tanároknak és a politikusoknak. A nemzetközi kutatócsoport azt ajánlja a fiataloknak, hogy az olvasással töltött idejüket szenteljék a könyveknek - olvasható az Eurekalert tudományos hírportálon.

John Jerrim, az UCL kutatója, a tanulmány társszerzője kiemelte, hogy 11 és 14 éves koruk között óriási fejlődésen mennek át a gyerekek. A háromhavi előny, amelyre az olvasással szert tehetnek, nem tűnhet soknak, de ez a vizsgált három középiskolai évnek a tíz százaléka. "Az egyre jobban digitalizálódó világban nagyon fontos arra biztatni a fiatalokat, hogy találjanak időt egy jó könyv elolvasására" - hangsúlyozta Jerrim.

A kutató szerint az olyan olvasnivalók, amelyek nem olyan lebilincselőek és összetettek, mint egy jó könyv, nem nyújtanak előnyt a kognitív fejlődésben. Ez különösen a gyengébb tanulóknál érdekes, akiknél minden járulékos segítség fontos lehet.

Luis Alejandro Lopez-Agudo, a Malagai Egyetem kutatója hozzátette: az olvasás alapvető készség, amely kulcsszerepet játszik életünkben. "És nemcsak az a fontos, hogy olvassanak a fiatalok, hanem az is, hogy mit olvasnak."

Az olvasással töltött idő a kutatások szerint segít az olvasási készségek fejlődésében. Ez a képesség gyakorlással fejleszthető, valamint egyre hosszabb és nehezebb szövegek olvasásával.

Mindeddig csak néhány tanulmány foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy a gyerekek olvasmányai mennyire befolyásolják iskolai teljesítményüket.

Az új kutatás azt próbálta megállapítani, hogy van-e kapcsolat az olvasás- és matematikateljesítmény, valamint a gyerekek szabadidős olvasmányai, illetve az olvasással töltött idő között. A kutatók az olvasmányok között a képregények, novellák, könyvek, újságok és magazinok szerepét vizsgálták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.