Rekord
Harmincmillió miccset sütnek Romániában a hatnapos vakáció idején
A legtöbben a sertés- és marhahúskeveréket kedvelik, de az eredetileg elterjedt birka- és marhahúskeverékből készült miccs is népszerű.
2019.05.02 01:30MTIMintegy harmincmillió miccset sütnek meg Romániában az ortodox húsvétot és a május elejei szabadnapot magába foglaló hatnapos vakáció idején - közölte a román húsipari szövetség becsléseire hivatkozva hétfőn a Hotnews.ro hírportál.
Az erdélyi magyarok által helyenként csórékolbászként is emlegetett, többféle darálthúsból gyúrt, fűszeres rostonsült-különlegesség elengedhetetlen tartozéka Romániában a piknikezésnek, amire általában az első és legfontosabb alkalom a május elseje.
Romániában évente általában 20-25 ezer tonna miccshús fogy el, és ebből mintegy 440 millió miccset sütnek meg az országban: lakosonként több mint húszat. A miccshús 5-10 százalékát exportálják, alapvetően olyan országokba - Olaszország, Spanyolország, Nagy Britannia -, ahova jelentős számban telepedtek ki román vendégmunkások. A húsipari szövetség szerint az afrikai sertéspestis terjedése és az uniós óvintézkedések a miccshús kivitelét is hátrányosan érintették, emiatt az utóbbi évben a kivitel stagnált, sőt némiképp visszaesett.
A legtöbben a sertés- és marhahúskeveréket kedvelik, de az eredetileg elterjedt birka- és marhahúskeverékből készült miccs is népszerű.
Az Európai Bizottság Élelmiszerlánc- és Állategészségügyi Állandó Bizottsága (SCFCAH) öt évvel ezelőtt elfogadta, hogy a roston sült román hagyományos termék elkészítéséhez ezentúl is használhatnak szódabikarbónát és kármint. A brüsszeli döntés szerint a két élelmiszeradalék csak a miccsben használható, az engedély nem vonatkozik más termékekre.
A Hotnews felidézte, hogy a hagyomány szerint a miccs a bukaresti óvárosi Iordache-vendéglőből indult hódító útjára, amikor egy este a vendégeknek annyi sültkolbászt kellett készíteni, hogy kifogytak a kolbászbélből és a tulajdonosnak az ötlete támadt, hogy az előkészített, megfűszerezett darálthúst kolbász alakúra nyújtva, kisebb adagokban süti meg a rostélyon. Az ételt a vendéglő egyik törzsvendége, Nicolae Orasanu újságíró keresztelte el: a mic szó kicsit jelent románul, a mici (magyar fonetikus átírással miccs) ennek a többesszáma.
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:17 Rómában új díszkivilágítást kapott Traianus császár piaca
- 20:14 Antal Csaba díszlettervező a francia Művészetek és Irodalom Érdemrend lovagi fokozatát vehette át
- 18:14 A Frontex új kiképzőközpontot létesít Varsóban
- 16:12 Válik Marion Cotillard és Guillaume Canet
- 14:12 RMDSZ: ez Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester felfüggesztésének célja
- 12:54 Trump: az alkotmány hatalmas győzelme a szövetségi bíróságok beavatkozási lehetőségének korlátozása
- 10:54 Románia megtiltaná volt katonáinak és rendőreinek, hogy konfliktusövezetekbe szegődjenek zsoldosnak
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06