Még működik, be is cserélték

Megvan hazánk legöregebbb porszívója!

Az öreg háztartási gépek energiatakarékosra cseréjének állami ösztönzését sürgeti a CECED Magyarország Egyesülés - a kampány keretében már megtalálták a legöregebb hűtőgépet (1956, Zil Moszkva), a legöregebb mosógépet (1951, AEG) és az 1930-as évekből származó tűzhely-matuzsálemet.

2008.12.21 19:45ma.hu

Kiosztották a díjakat december 20-án, az Örs Vezér téri IKEA mellett felállított Múlt Háza - Jövő Háza kiállításon. I.díj: Lux Turbator (83 éves), II.díj: Electro Lux (82 éves), III.díj: Electro Lux (82 éves készülék).


"Sosem volt még ilyen nehéz helyzetben a szakmai zsűri" - hangsúlyozta Mészáros Fanni, a CECED Magyarország cégvezetője a Keressük Magyarország legöregebb még működő porszívóját! verseny díjkiosztóján december 20-án, az Örs Vezér téri IKEA mellett felállított Múlt Háza - Jövő Háza kiállításon.

A környezettudatos szemléletet, az energiahatékonyság növelését és az elektronikai hulladékok visszagyűjtését és környezetbarát feldolgozását népszerűsítő Forgó Morgó programot két éve indította el a háztartásigép-gyártó és -forgalmazó vállalatokat tömörítő CECED Magyarország Egyesülés és a legnagyobb hazai elektronikai hulladékok kezelését koordináló szervezet, az ELECTRO-COORD Magyarország Kht.

"A porszívók versenyére több, mint 200 nevezés érkezett, s ezekből 25-30 nevezés 1940-es évjáratúnál idősebbnek jelölte meg a régi családtagot" - tájékoztatott Mészáros Fanni.

Nemcsak a hazai kollégákat izzasztotta meg a kutatás, hanem több külföldi gyárban is (pl. a svéd Electrolux, a német Siemens és az olasz Hoover gyárban) próbálták kideríteni a régi porszívók korát. A szakmai zsűri végül úgy döntött, hogy minden olyan készüléket díjaz, amely valószínűsíthetően az 1920-as évekből való. Így 17 porszívó tulajdonos részesülhet nyereményben.

A három fődíjat pedig azok közül választották, amely masinák tulajdonosai számlával vagy szállítólevéllel tudták igazolni a szerzés időpontját.

Ezek szerint az első helyezést egy 1925. június 16-i eredeti szállítólevéllel rendelkező Lux Turbator készülék nyerte (tulajdonosa Balanyi Szilveszter), a második egy 1926. február 6-i szállítólevéllel rendelkező Electro Lux (tulajdonosa Lányi János), s a harmadik pedig egy 1926. szeptemberi szállítólevéllel rendelkező, szintén Electro Lux készülék lett (Menyhért Endre tulajdona).

"Érdekesség, hogy a jellegzetes kézírásból láthatóan valószínűsíthető, hogy mindhárom szállítólevelet ugyanaz a személy írta" - mondta el Mészáros Fanni.

A győztesek IKEA vásárlási kártyákat kaptak (az első helyezett 100.000 Ft értékben, a második 50.000 Ft értékben, a harmadik pedig 25.000 Ft értékben), a többi 14 különdíjas pedig Forgó Morgó ajándékcsomagban részesül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.